3 sınıf dilekçe örnekleri

5 sınıf dilekçe hakkı nedir?

1- Dilekçe hakkı, sorulara cevap almak suretiyle bilgi edinmeyi, şikayette bulunmak suretiyle denetlemeyi, dilek ve öneride bulunmak suretiyle de demokratik katılımı sağlayan siyasal haklardandır.

Okulda dilekçe hakkı kaç gün?

3071 sayılı 'Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun'un uygulanması çerçevesinde yayınlanmış bulunan halkla ilişkiler konulu 22.1.1993 tarihli ve (1993/2) sayılı Genelgenin 2'nci maddesinde 'iki ay' olarak belirtilen dilekçenin cevaplandırılmasına ilişkin süre, mevzuatta yapılan değişikliğe istinaden '30 gün' ...

Dilekçe nedir 7 sınıf?

Bir isteği, bir şikâyeti duyurmak veya herhangi bir konuda bilgi vermek için resmî veya özel kurum ve kuruluşlara, gerçek ve tüzel kişilere yazılan imzalı başvuru yazısıdır.

Dilekçe nasıl yazılır 9 sınıf?

Okul Dilekceyi kabul etmezse ne olur?

Madde 121 - (1) Kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçenin hukuki bir neden olmaksızın kabul edilmemesi halinde, fail hakkında altı aya kadar hapis cezasına hükmolunur.

Hangi dilekçeler incelenmez?

İncelenemeyecek dilekçeler: Madde 6 - Türkiye Büyük Millet Meclisine veya yetkili makamlara verilen veya gönderilen dilekçelerden; a) Belli bir konuyu ihtiva etmeyenler, b) Yargı mercilerinin görevine giren konularla ilgili olanlar, c) 4 üncü maddede gösterilen şartlardan herhangi birini taşımayanlar, İncelenemezler.

Okulda izinsiz devamsızlık kaç gün?

Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilir.

Dilekçede imza şart mı?

➢ Dilekçe mutlaka imzalanmalıdır. ➢ Dilekçe sahibi adını ve açık adresini belirtmelidir. ➢ Dilekçeye eklenecek ek belgeler yazının sonunda 'ekler' başlığı altında maddeler halinde sıralanmalıdır.

Dilekçe hangi renk kalem ile yazılır?

Dilekçeler düz beyaz çizgisiz kâğıda yazılır. Dilekçe yazarken mavi renkli kalem kullanmalıdır; kurşun kalem kullanmamalıdır. Dilekçelerde İmla Kılavuzunda yer alan kısaltmalar dışında kısaltma kullanılması zorunlu ise, kısaltmanın geçtiği ilk bölümde parantez içerisinde kısaltmanın uzun okunuşu yazılmalıdır.

Dilekçe yazmak kaç para?

Çizgisiz beyaz kâğıda yazılmalıdır. Kesinlikle yarım kâğıt kullanılmamalıdır. Kâğıdın arka yüzüne geçilmemelidir, çok gerekli ise ikinci kâğıt kullanılmalıdır.

Hangi kurumlara dilekçe yazılır?

Günümüzde belediyelere, CİMER'e, SGK ve İŞKUR gibi kurumlara yazılan istek ve şikâyet dilekçeleri ve dava dilekçeleri en yaygın kamu dilekçe örnekleridir. İşte dilekçe örnekleri... Devlet kurumlarına istek, şikâyet, öneri, bilgi talebinde bulunma gibi amaçlarla yazılan belgelere dilekçe denir.

Dilekçe yazarken nelere dikkat etmeliyiz?

- Dilekçe metninde uzun ve anlamsız cümleler bulunmaz. Bunun yerine istek, şikayet veya konu aktarılır. Metnin sonuna doğru ise gereğini arz ederim gibi ifadeler bulunmalıdır. - Dilekçe metninden sonra adres, imza, tarih ve ad-soyad yer alır.

Dilekçe de ne bulunmaz?

Dilekçe için öncelikle temiz ve çizgisiz bir A4 kağıt kullanılmalıdır. Mümkün olduğunca kısa ve anlaşılır olmalı gerekmedikçe ikinci kağıda geçilmemelidir.

Dilekçe kaç sayfa olmalı?

Resmi usullere göre 'üst', 'ast'a yazı yazarken 'Rica ederim' ibaresini kullanıyor; tam tersi durumlarda ise 'Arz ederim' deniliyor. Bu nedenle vatandaşlar için de kamu kurumlarına dilekçe verirken 'Arz ederim' ibaresini kullanma zorunluluğu bulunuyor.

Dilekçe yazarken üst makama ne denir?

Üst makam alt makamdan isterken rica eder, alt makam ise üst makamdan isterken arz eder. Vatandaşlar yalnızca arz eder. Arz etmek zaten saygı anlamı içerdiği için saygıyla arz edilmez. Arz etmek saygıyla sunmak demektir.

Ãœst makamdan bir ÅŸey isterken ne denir?

Bilgisayar, daktilo vb. araçlar kullanılabileceği gibi elle de yazılabilir. Dilekçenizi elle yazacaksanız, tercihen mavi veya siyah renkli mürekkebe sahip kalemleri kullanmanızı öneririz. Dilek veya şikayet hangi kurumu, makamı ilgilendiriyorsa; başlık kısmı ona hitaben oluşturulmalıdır.

Dilekçe elle yazılmak zorunda mı?

Madde 121 - (1) Kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçenin hukuki bir neden olmaksızın kabul edilmemesi halinde, fail hakkında altı aya kadar hapis cezasına hükmolunur.

Dilekçe kabul edilmek zorunda mıdır?

- Ad, soyad ve adres bulunmayan, imza taşımayan, belli bir konuyu içermeyen, ya da yargı mercilerinin görevine giren konularla ilgili dilekçeler cevaplandırılmayacaktır.

Dilekçe hangi durumlarda geçersiz sayılır?

Unutmayınız ki Üst makam alt makama 'rica' eder. Alt makam üst makamdan 'arz' eder.

Üst makama arz mı rica mı?

2. Bilgisayar, daktilo veya dolma kalemle yazılabilir. Tükenmez kalemle mavi ve siyah mürekkepli kalemler dışında başka renkli kalemlerle yazılmaz. 3. Sorun hangi kurumu ilgilendiriyorsa ona hitap edilerek başlanmalıdır.

Dilekçe yazarken nasıl başlanır?

Dilekçe hangi kurumu ilgilendiriyorsa ona hitap edilerek başlanmalıdır. Başlık ve konu eksiksiz olmalı ve sağ üst köşeye tarih atılmalıdır. Başlık tarihin alt kısmında yer almalı ve ardından metin yazılmalıdır. Dilekçeler yazım ve noktalama kurallarına uygun resmi bir dille olmalıdır.

Dilekçe 30 gün içinde cevap verilmezse ne olur?

Dilekçeye cevap vermeyen YANACAK! Değişen Dilekçe Kanunu'na göre devlet kurumları, vatandaştan gelen dilekçeye 30 gün içinde cevap vermek zorunda. Vermezse, kurumlar ve sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulacak.

Sürekli dilekçe vermek suç mu?

Mağdurun verdiği birden fazla dilekçenin aynı suç işleme iradesi kapsamında farklı zamanlarda kabul edilmemesi halinde Türk Ceza Kanununun 43. maddesi gereği zincirleme suç söz konusu olacaktır.