Internetten kuran hatmi olur mu?
Televizyon, internetten veya cd'den okunan bir mukabeleyi takip etmek veya dinlemek sevaptır. Ancak bu durumda kişi okunan mukabeleyi sadece dinlemekle yetinirse hatim sevabı alır. Hatim yapmış olmak için Kur'an'ın bizzat tilavet edilmesi/okunması gerekir.
Cep telefonundan hatim olur mu?
TV'den, telefon veya bilgisayar gibi bir cihazdan takip ederek veya dinleyerek Kur'an hatmi yapılabilir mi? Değerli kardeşimiz, Evet, bu şekilde takip ederek veya dinleyerek kur'an hatmedilmiş olur.
Telefondan kuran dinlemek sevap mı?
Allahü teâlânın lânetine uğramaktan çok sakınmalıdır. Sual: Kur'an-ı kerim okumasını bilmeyenin, sevab kazanmak için TV, bilgisayar, CD veya telefon gibi cihazlardan dinlemesinde mahzur var mıdır? Sevab kazanmak niyetiyle dinlemek caiz olmaz. Sadece okumayı öğrenmek niyetiyle dinlenebilir.
Temizlik yaparken kuran dinlenir mi?
Bir kimse, çalışırken veya bir işle meşgul iken, -mümkün olduğunca dinleyebiliyorsa- böyle yapmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Gece yatarken Kuran dinlenir mi?
Yatarken Kur'an okumanın bir sakıncası olmadığına göre Kur'an'ı dinlemenin de sakıncası olmaz.
Uyurken Kuran dinlemek caiz mi?
Yatarken Kur'an okumanın bir sakıncası olmadığına göre Kur'an'ı MP3, bilgisayar ve televizyondan dinlemenin hiç bir sakıncası olmaz.
Internetten Yasin dinlemek caiz mi?
Demek ki, Kur'ân-ı Kerim'i dinlemek, onu okumaktan daha sevaplıdır. Kur'ân'ı dinleyen kimse onu dinleme sevabını aldığı gibi, tamamını dinleyen de aynı sevabı kat kat almaktadır. Kur'ân'ı bizzat okuyandan dinleyenin durumu böyle olduğu gibi, teyb, video gibi âletlerden dinleyenler de aynı sevabı alırlar.
Cünüp iken Kuran dinlenir mi?
Kur'an'ı Kerim okuyan birini abdestsiz bir şekilde olarak dinlemekte herhangi bir sakınca bulunmuyor. Kuranı kerim okunduğu zaman dinlemek için abdest almaya gerek yoktur ve abdestli bir şekilde dinlemek ise sevaptır ve çok daha faydalıdır.
Evde Kuran bulundurmak günah mı?
Yatak odası olsun ya da olmasın kişinin uyuduğu yerde Kuran-ı Kerim bulundurması caizdir. Çıplak iken ya da ayakları ona bakacak şekilde bulundurmak caiz görülmemektedir.
Kuranın Türkçesini okursak hatim olur mu?
Kuran'ın doğru meali de Kuran'dır. Lafız (kelime kalıpları), sadece anlamı taşıyıcı, ikinci derecede bir elemandır. Yani mealinden okumak da hatim sevabı getirir.
Kuranı kerimi yanlış okumak günah mı?
Televizyon, internetten veya cd'den okunan bir mukabeleyi takip etmek veya dinlemek sevaptır. Ancak bu durumda kişi okunan mukabeleyi sadece dinlemekle yetinirse hatim sevabı alır. Hatim yapmış olmak için Kur'an'ın bizzat tilavet edilmesi/okunması gerekir.
Meal okumak zararlı mı?
Kur'an okurken yanlış okumak günah değildir. Kur'an okumayı öğrenirken, herkes yanlış yaparak öğrenir. Böyle bir şey günah olsa, hiç kimsenin Kur'an öğrenmemesi gerekir. Bu da olmayacağına göre, Kur'an'ı okurken hata yapmanın günah olması söz konusu olamaz.
Kuranı Kerim değiştirebilir mi?
Müslümanlar, Kurân-ı Kerîmi, Allahü teâlânın indirdiği gibi okumalıdır. Mânâsını bilmeden okumak da sevaptır.
Kuranı Kerime neden abdestsiz dokunulmaz?
Emirler yasaklar Müslüman içindir. (Kur'an, eşi benzeri olmayan bir kitaptır. Ona önünden, ardından [hiçbir yönden, hiçbir şekilde] bâtıl gelemez [hiçbir ilave ve çıkarma yapılamaz.
Kuranı Kerimi güzel okuyan kişiye ne denir?
Kur'an'ın Allah kelamı olmasından hareketle, abdestsiz dokunulmaması ona gösterilmesi gereken saygının bir gereği olarak görülmüştür. Bundan dolayı, Kur'an'ın abdestsiz olarak ele alınmasını ve taşınmasını, eğitim ve öğretim durumunda olduğu gibi, ancak mazeret durumlarına hasretmek gerekir.
Arapça Kuran yasaklandı mı?
Kur'an'ı çok güzel ve kuralına göre okuyan insana, Kuran'ı okumasıyla güzelleştiren manasında 'mucevvid' denir.
Sureleri Türkçe okumak günah mı?
24 YIL KESİNTİSİZ YASAK
Türkiye'de Kur'an öğrenimi, resmi olarak 24 yıl boyunca yasaklandı. Yasak, 3 Mart 1924 tarihinde 430 numaralı yasayla başladı. Kanuna göre Arap harfleriyle yazılan kitaplar yasaklı hale geldi. Kur'an öğrenimi de 'Tevhid-i Tedrisat' uygulamasıyla kaldırıldı.
Kuran ı Kerim Türkçe okumak günah mı?
Allah (c.c)'un bizlere farz olarak kılmış olduğu beş vakit namazımızda okuyacağımız sure ve ayetlerin Arapça okunması zorunludur. Farklı bir dil ile namazda sure ya da dua okumak, namaza engeldir. Tercümesi kesinlikle Kuran-ı Kerim yerine geçemez. Ancak namaz kılmadığımız durumlarda duayı elbette Türkçe okuyabiliriz.
Kuran Turkce okusak hatim olur mu?
Diyanet, Kuran'ın tercümelerinin Kuran hükmünde olmadığını ve bu tercümeleri Kuran olarak isimlendirilmesinin de caiz olmadığını belirtti. Açıklamada, 'Mealin Kur'an yerine okunması da doğru değildir' denildi. Diyanet'in açıklamasında ezanın Türkçe okunmasıyla ilgili de 'Caiz değildir' ifadeleri kullanıldı.
Olmeyen birine hatim olur mu?
Kuranı Kerim meali Kuran yerine geçmediği için meal okumakla hatim indirilmiş olunmaz.
Çok fazla kişiye hediye etmek yapılan hatmin sevabını azaltmaz. Okunulan hatmin sevabını istediğiniz kadar kişiye bağışlayabilirsiniz. Hatim duası okunduktan sonra arkasından da Fatiha suresi okunarak yapılan hatim bitirilmiş olur. Yapılan ibadetlerin başkasına gönderilmesinin de sevabı olduğu ifade edilebilir.