AkÅŸehir neyi ile meÅŸhur?
Akşehir denince Nasrettin Hoca akla geliyor tabi ki.Akşehir Nasrettin Hoca'yı iyi değerlendirmiş. Şehrin her yerinde ondan izler var.Kentin merkezine içinde Hoca'nın fıkralarını anlatan heykeller yapılmış.Heykelin altında fıkrası var.Ayrıca kocaman bir kazan heykeli var.Yemyeşil ve çiçeklendirilmiş güzel bir park.
Akşehir eskiden nereye bağlıydı?
Anadolu Selçuklu Devletinin kurucusu Kutalmışoğlu Süleyman 1076-77 yıllarında Akşehir ' i almış ve böylelikle Akşehir Oğuz Türklerinin egemenliği altına girmiştir. Süleyman Şah zamanında, Türk kültürü beşiğini Konya ve buraya bağlı olan Akşehir ve çevresinde buldu.
Akşehir Gölü acı mı?
İdari olarak Konya ve Afyonkarahisar illeri sınırları içerisinde yer almaktadır. Akşehir Gölünün kapalı bir göl olması ve buharlaşmanın etkisi sebebiyle tuzlu bir özellik göstermektedir. Kıyılardan göle karışan tatlı su kaynaklarının bolluğu, kıyılarda suyun tatlılaşmasını sağlar.
Akşehir'in adı nereden gelmiştir?
Malazgirt Savaşı'nın ardından başlayan Anadolu'nun türkleşmesi sonucunda Kutalmışoğlu Süleyman Şah tarafından alınan kentin bundan sonra adı ve kaderi değişir. Nehçet-ül menazil'de buraya gelen hükümdarlardan birinin çiçek açmış ağaçlardan esinlenerek 'Akşehir' dediği rivayet edilmektedir.
Akşehir neyi ile ünlü?
Akşehir neyi meşhur? denildiğinde; Konya'ya bağlı ve tarihten izler taşıyan Akşehir'in mutfağı da oldukça zengindir. İlçenin meşhur yemekleri arasında Herse, Zülbiye, Ergömez, Nasreddin Hoca Peynir Baklavası yer almaktadır. Konya mutfağına ait olan etli ekmek, Akşehir'de en güzel haliyle tadılabilir.
Dünyanın tam ortası neresi Akşehir?
Akşehir Belediyesi, Nasreddin Hoca Türbesi önündeki meydanda düzenleme çalışmalarını sürdürüyor. Buraya, Nasreddin Hoca'nın 'İnanmayan Ölçsün' fıkrasından esinlenerek bir anıt yaptırıldı. En altında 'dünyanın ortası burasıdır' ifadesi yer alan anıtın, üstünde de bir dünya maketi ve 'inanmayan ölçsün' yazısı yer alıyor.
Dünyanın merkezi neresi Akşehir?
Nasreddin Hoca'nın ' Dünyanın Ortası' fıkrasını bilenler bilir. Fıkra şöyledir: Çevreden bir grup insan, Nasreddin Hoca'yı çevirip ''Hocam size bir sorumuz var, dünyanın ortası neresi?'' demişler. Hoca, 5-10 adım ilerlemiş, bastonunu yere saplamış; ''Dünyanın ortası burasıdır'' demiş.
Gölün dibinde ne var?
Gölün Dibinde Ne Var? tamamen su bitkileri ile kaplıdır. Akarsu ağızlarına doğru mil ve kumlara geçilir. Gölü besleyen derelerle gölün aşağısındaki vadide pek çakıl ve kum birikmediği anlaşılıyor.
AkÅŸehir'de ne yetiÅŸir?
Akşehir'de sulu ve kuru tarım yapılmaktadır. Sebze ve meyvecilik gelişmiş olup tahıl ürünleri, pancar, hububat, baklagiller, sanayi bitkileri ve hayvan yemleri de önemli bir yer tutmaktadır. Bölgenin iklimi karasal iklimdir.
AkÅŸehir kimin memleketi?
Akşehir'den ne alınır?
Bu noktada aklınıza Akşehir'den ne alınır, sorusu gelmiş olabilir. Cevap olarak sizlere Akşehir'e özgün çeşitli hediyeleri önerebiliriz. Akşehir'e özgü hediyelikler içinde tabaka, ayna, saat, açacak, ilaç kutusu, biblo, Akşehir Konya şekeri, Mevlana objeleri, Akşehir helvası, halı ve kilim alabilirsiniz.
Konya Akşehir hangi Türk boyu?
Anadolu Selçuklu Devletinin kurucusu Kutalmışoğlu Süleyman 1076-77 yıllarında Akşehir ' i almış ve böylelikle Akşehir Oğuz Türklerinin egemenliği altına girmiştir.
Akşehir Konya kaç para?
En ucuz Akşehir - Konya otobüs bileti 80,00 TL'dir.
Akşehir Ankara kaç para?
Oğuzlar, yirmi dört boydan meydana gelmişti. Bunlardan on ikisi Bozok, on ikisi Üçok koluna bağlıydı. Tarihçiler, hazırladıkları cetvellerde Oğuz boylarının adlarını, sembollerini ve ongunlarını (armalarını) göstermişlerdir.
Türkler kaç boya ayrılır?
1940 yılında Akşehir'de 55 köy olduğu tespit edilmektedir. Ancak yukarıda değinilen sebeplere bağlı olarak 1980' li yıllarda köy sayısı 44'e, günümüz de ise 34'e düşmüştür. Hâlihazırda Akşehir'e bağlı 34 kır yerleşmesinin 11 tanesi belde belediyesidir.