Yolu olmayan tarlaya geçiş hakkı nasıl alınır?
Komşuların anlaşma sağlayamadığı durumlarda, geçit hakkını talep edenin Kadastro mahkemesine açtığı bir davayla da geçit hakkı elde edilebilmektedir. Alınan geçit hakkının resmileşmesi için mahkemenin kararı ve bir dilekçe ile tapuya başvurulması gerekmektedir.
Tarla olarak geçen yere ev yapılır mı?
-Söz konusu arsanın en az 5.000 metrekare olması gerekmektedir. Bunun altındaki tarlalara ev ya da herhangi bir yapı yapılamaz. Eski kanuna göre, daha küçük tarlalara prefabrik ev yapılabiliyordu, ancak artık yapılmasına izin verilemiyor. -Söz konusu tarlanın yola cephesi olması gerekmektedir.
Tapulu araziden yol geçerse ne olur?
Eğer arsadan yol geçiyor ise yol hangi idarenin görev alanında kalıyor ise o idareye karşı olarak hukuki çarelere başvurulması gerekmektedir. Şayet yol karayollarının sorumluluğunda olan bir yol ise, burada tazminat sorumlusu Karayolları Genel Müdürlüğü adına Maliye Hazinesi olacaktır.
Tarlaya imar çıkar mı?
Bu bilgiler doğrultusunda gayrimenkul hukukuna göre tapuda niteliği tarla olan bir taşınmazın imara açılması ancak arsa niteliğini kazanması ile mümkün olabilmektedir. Tarım arazilerinin imara açılabilmesi için ise öncelikle tarla arsa cins değişikliği işleminin yapılması gerekmektedir.
Hangi tarlaya ev yapılamaz?
Köy yerleşik alanlarında konut ya da tesis olarak tanımlanamayacak yerler ya da imar planı gerektirmeyen ve köy sakinlerinin ihtiyaçlarına yönelik yerler (örneğin, manav, berber, bakkal vb.) için yapı ruhsatına gerek yoktur.
Bağ evi ruhsatı kaldırıldı mı?
Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikle tarımsal amaçlı yapıların kapsamına 'bağ evi' de dahil edildi. Böylelikle evler için ruhsat zorunluluğu kaldırıldı.
10 dönüm tarlaya kaç m2 ev yapılır?
Tarlalar , İmar Mevzuatında 'imarsız arsa' olarak geçmektedir. Tarlaya yapılabilecek yapı ile ilgili maddeler İmar mevzuatında açıkca söylenmiştir peki bu maddeler nelerdir? – İnşaat yapılacak alan arsanın yüzde 5'ini geçmeyecektir. – Yapılan ev yada inşaat alanı toplamda kesinlikle 250 m2 yi geçmeyecektir.
Tapulu arazide çıkan su kime ait?
Su mülkiyeti, Cumhuriyetin ilk yıllarında kabul edilmiştir. Bu anlamda 743 sayılı Türk Kanun-u Medenîsi'ndeki düzenleme, mehaz İsviçre Medenî Kanunu'nda olduğu gibidir. Buna göre gerek kaynaklar gerek yeraltı suları, içinden çıktığı arazi malikinin mülkiyetindedir.
Geçit hakkı kaç yıl?
Geçit hakkı süresi belirli bir sınırlandırmaya tabi değildir. Taşınmazın devriyle birlikte geçit irtifakı da ayni hak olması sebebi ile taşınmazın yeni maliki lehine devam eder.
Tapulu bir yere devlet el koyabilir mi?
Yasa, tarihi ve kültürel taşınmaz varlıklar için çıkarılmış olsa da, bu yasaya göre, belediyeler istedikleri alana el koyup bu bölgedeki tapulu araziyi bile rahatça kamulaştırabiliyorlar.
Tarlamdan yol geçiyor mu?
Öncelikli olarak taşınmazdan yol geçmesi gibi bir işgalin tespiti için Google'dan 'parsel sorgu' yazarak 'www.parselsorgu.tkgm.gov.tr' şeklindeki siteden sahip olduğunuz tapulu taşınmazların parsel numarasını girerek yolda kalan kısmının olup olmadığına bakabilirsiniz.
Tapulu yerden yol geçerse ne olur?
Eğer arsadan yol geçiyor ise yol hangi idarenin görev alanında kalıyor ise o idareye karşı olarak hukuki çarelere başvurulması gerekmektedir. Şayet yol karayollarının sorumluluğunda olan bir yol ise, burada tazminat sorumlusu Karayolları Genel Müdürlüğü adına Maliye Hazinesi olacaktır.
Arsam yeşil alan görünüyor ne yapmalıyım?
Cevap: Yeşil alan olan arsanın durumu
parselini, 3194 sayılı imar kanununun 13. maddesine göre imar programına aldırmak için belediyeye müracaat edersen, bu talebin belediye meclisince kabulünden sonra imar müdürlüğüne başvurarak kısıtlılık belgesi alabilirsin.
Üstüme tarla var mı?
Eğer kaydınız var ise servisi kullanabilmek için E-Devlet sistemine T.C. Kimlik Numaranız ve şifreniz ile girdikten sonra e-Hizmetler bölümünden Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü seçeneklerinden Tapu Bilgileri Sorgulama linkine tıkladığınızda kayıtlı bilgileriniz ekrana gelecek ve harita servisi kullanabileceksiniz.
Belediye araziye el koyabilir mi?
İmar planları hazırlanırken ilgili belediye arsa veya arazi sahibinin rızasını alma gereği duymadan onun arsa veya arazisine el koyabilmekte, farklı parselleri birleştirebilmektedir.
Belediye bir arsanın yüzde kaçını alabilir?
İmar uygulaması yapıldığında belediyelerin DOP kesintisi o bölgede yapılan 18. madde uygulamasındaki ortalamadır. Yani bir parselden yüzde 40 bir başka parselden belediye yüzde 30 kesemez. Ortalama oran belirlenir ve herkesten aynı şekilde bu oranda kesinti yapılabilir.' dedi.
Yeşil alan süresi ne kadar?
Yeşil liste kaydı yapılan hastalar 180 gün süre ile ilgili yan dal polikliniklerine Alo 182, Mobil uygulama ya da internet aracılığı ile randevularını alabilirler. 180 gün süre sonunda, hekim uygun gördüğü takdirde hastanın takibi süresiz olarak uzatılabilir.
Yeşil alana ev yapılır mi?
Yeşil alan, hastane, dini tesis, okul, hastane, park vb. olarak ayrılmış arazilere inşaat yapılamaz. İnşaat yapabilmek için arsanın imar planına göre konut, sanayi, ticaret, turizm bölgelerinde olması gerekir.
Yeşil alan imara açılır mı?
Yargıtay, verdiği kararla şahıslara ait gayrimenkuller üzerinde yıllarca yeşil alan, okul alanı ve pazar yeri gibi sınırlandırmalar getiren belediyelerin bu alanlarla ilgili kamulaştırma yapmasını hükmetmişti. Buna göre de belediyeler ya bu tür arsaları imara açacak ya da kamulaştırma bedelini ödeyecekti.
En az kaç dönüm tarla satılır?
Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 20 dönüm, dikili tarım arazilerinde 5 dönüm, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümden küçük belirlenemez.
Tarla almak iyi bir yatırım mı?
Tarla, arsa, bağ, bahçe vb. nitelikli bir gayrimenkul satın almak toplumda 'uzun vadeli yatırım' olarak kabul edilir. Genel görüş 'bu yatırımların getirisinin çok olduğu ancak torunların faydalanabileceği' şeklindedir.
Her tarla arsaya çevrilir mi?
Tarla arsa cins değişikliği için tarlanın; · 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, · Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir. 1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda 'tarla' olarak gözüken nitelik 'arsa' olarak dönüşecektir.
Tarlada yolu olup olmadığını nasıl anlarız?
-Vasfı tarla ise:
Kadastral yola cephe olup olmadığını belediyeden veya kadastro müdürlüğündeki kadastral paftalardan kontrol edebilirsiniz. Mevcutta bulunan yollar bazen fiili olarak açılıp kullanılan ancak kadastral paftalarda yol olarak gözükmeyen alanlar olabiliyor.
10 dönüm tarla bölünür mü?
Belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanmış olur. Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 20 dönüm, dikili tarım arazilerinde 5 dönüm, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümden küçük belirlenemez.
Geçit hakkı olan tarlaya ev yapılır mı?
22.03.2001 tarihli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı genelgesinde bu durum ifade edilmektedir. Geçit hakkı ile imar durumu ve inşaat izni alınması söz konusu değildir.
Yolu olmayan bahçeye ev yapılır mı?
Bunun altındaki tarlalara ev ya da herhangi bir yapı yapılamaz. Eski kanuna göre, daha küçük tarlalara prefabrik ev yapılabiliyordu, ancak artık yapılmasına izin verilemiyor. -Söz konusu tarlanın yola cephesi olması gerekmektedir.
Tarla 2 kişiye satılır mı?
Bölünemez büyüklükte olan ve birden fazla hissedara sahip olunan tarım arazilerinde, hissedarların ya da iştirakçilerin tamamının beraber katılımı ile 3. şahsa satışı yapılabilmektedir. Bunun üzerine Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü bir genelge yayınlamıştır.
En az kaç m2 tapu verilir?
Belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanmış olur. Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 20 dönüm, dikili tarım arazilerinde 5 dönüm, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümden küçük belirlenemez.
Hisseli tarla satışı yasak mı?
Yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin hesaplanmasında, aynı kişiye ait ve Bakanlıkça aralarında ekonomik bütünlük bulunduğu tespit edilen tarım arazileri birlikte değerlendirilir. Yeter gelirli tarımsal arazilerin ekonomik bütünlüğe sahip olmayan kısımları Bakanlığın izni ile satılabilir.