bir fasık size bir haber getirdiğinde

Kim size bir haber getirirse?

Eğer size bir fâsık, bir haber getirirse, onu araştırın (doğruluğunu anlayıncaya kadar tahkik edin). Değilse bilmiyerek bir kavme sataşırsınız da yaptığınıza pişman olursunuz. Ey iman edenler! Eğer bir fasık (yasalara riayet etmeyen biri) size bir haber ile gelirse, durup araştırın.

Bana ve size ne olacağını bilmiyorum ayeti?

Yine de ki: 'Ben, peygamberler arasında benzeri gelip geçmemiş biri değilim, bana ve size ne yapılacağını da bilemem, ancak bana vahyedilene uyarım. Ben yalnızca açık bir uyarıcıyım.'

Fâsık haber ne demek?

'Yoldan çıkmış' diye çevirdiğimiz fâsık, 'dinin emirlerine uymayan' demektir; yalan haber taşıyan kimse de bu kavrama dahildir.

Hucurat suresi 6 ayette ne anlatılmak isteniyor?

Buna göre âyette geçen fâsık kelimesi, Velîd'in değil, ona yalan haberi taşıyan meçhul kişinin niteliğidir. Âyetten çıkan genel hüküm, durumu bilinmeyen veya yalancı, günahtan çekinmez olarak tanınan kimselerin verdikleri haberlere ve bilgilere güvenilmemesi, bunlara göre hüküm verilmemesi, harekete geçilmemesidir.

Biz kimin daha iyi işler yapacağını?

O, üstündür, bağışlayandır. Hanginizin daha iyi iş yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratan O'dur. O, Mutlak Üstün Olan'dır, Çok Bağışlayıcı'dır. O, hanginizin daha güzel amel (ve hareket) edeceğini (hakkınızda) imtihan etmek için ölümü de, dirimi de takdîr eden ve yaratandır.

Vallahu ya LEMU ve entüm la ta Lemun ne demek?

Fe lâ tadribû lillâhil emsâl(emsâle), innallâhe ya'lemu ve entum lâ ta'lemûn(ta'lemûne). Artık Allah'a eşit varlıklar tanımayın; şüphe yok ki Allah bilir her şeyi ve siz bilmezsiniz. Öyleyse, Allah'a eşit varlıklar tanımayın.

O size ne verdiyse alın?

Peygamber size ne vermişse onu alın ve size neyi yasaklamışsa ondan kaçının. Allah'a karşı saygısızlık etmekten sakının. Kuşkusuz Allah cezalandırmada çok çetindir.

Fâsık kâfir midir?

Onlar şöyle bir kıyas yürütürler: Kâfirler ceza görecektir; fâsıklar da ceza görecektir. O halde fâsıklar kâfirdir.

Fisk ne demek?

HADİS. Râvide adâlet sıfatını yok eden ve onun cerhine sebebiyet veren kusurlardan biri olan fısk, râvinin dinen büyük günah sayılan suçları işlemesi veya küçük günahları ısrarla yapmasıdır. Böyle bir kimseye fâsık denir.

Her günah işleyen fâsık mıdır?

Şu halde fâsık büyük günah işleyen mümine verilen isimdir. Fâsık olan mümin kâmil olmayan bir mümindir (el-Faṣl, III, 255, 274, 279-280). Fısk inkâr etmeyi ve günah işlemeyi kapsayan bir kavram olduğundan her kâfir fâsıktır, fakat her fâsık kâfir değildir.

Hucurat 3 ayet nedir?

[³] Onlar için yarlıganma, büyük bir mükâfat vardır. [3] Çünkü takva pek güçtür, uzun uzadıya sabırla zahir olur. Muhakkak ki seslerini Allah'ın elçisinin huzurunda kısanlar [yeğuddû], işte onlar Allah'ın kalplerini sorumluluk bilinci konusunda sınadığı kimselerdir. Onlar için bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır.

Hucurat suresi 13 ayet ne demek istiyor?

Ey insanlar! Şüphesiz sizi bir erkek ile bir dişiden yarattık, tanışasınız diye sizi kavim ve kabilelere ayırdık, Allah katında en değerli olanınız O'na itaatsizlikten en fazla sakınanınızdır. Allah her şeyi hakkıyla bilmektedir, her şeyden haberdardır.

Hucurat suresi 6 ayet ne demek istiyor?

Ey iman edenler, eğer bir fasık, size bir haber getirirse, onu 'etraflıca araştırın'. Yoksa cehalet sonucu, bir kavme kötülükte bulunursunuz da, sonra işlediklerinize pişman olursunuz. Ey iman edenler! Eğer size bir fâsık, bir haber getirirse, onu araştırın (doğruluğunu anlayıncaya kadar tahkik edin).

Hucurat suresi 10 ayetin önemi nedir?

Ayetinin Tefsiri: İman, tüm mü'minleri birbirine kardeş yapan en mühim bağdır. Onların hepsi nesepte olmasa dahi dinde ve haklarının korunması hususunda birbirlerinin kardeşleridirler. Bu bakımdan din kardeşliği, nesep kardeşliğinden daha sağlamdır.

Hucurat Suresi 9 âyette ne vurgulanmaktadır?

Eğer müminlerden iki grup birbiriyle kavgaya tutuşursa hemen aralarını düzeltin; ikisinden biri diğerinin hakkına tecavüz etmiş olursa -Allah'ın emrine geri dönünceye kadar- haksızlığa sapanlara karşı savaşın; dönerlerse aralarındaki anlaşmazlığı adaletle çözüme bağlayın ve herkese hakkını verin.

Hucurat suresi 6 âyet ne demek istiyor?

Fasık kelimesi sıfat olarak Allah'ın emirlerini tanımayan, günah işleyen anlamına gelmektedir. Fasık Ne Demek? Allah'ın emir ve yasaklarına riayet etmeyen, haram işleyen ve bu günahları bilen kişiler için kullanılan bir sözcüktür.

Hucurat 3 âyet nedir?

Fâsık, Allah'a itaat etmekten büyük ölçüde çıkıp dinin sınırlarını aşan kimsedir (Mefâtîḥu'l-ġayb, III, 200; V, 165). Râgıb el-İsfahânî'ye göre az veya çok olsun her günah fısktır. Fâsık ise şeriatın hükümlerini benimseyip ikrar ettikten sonra bunların tamamını veya bir kısmını ihlâl eden kimsedir.