gocuk ne demek tdk

Mehcura ne demek?

Yaklaşık 5 asırdır kullanılmakta olan mehcur kelimesi, ulaşmak istediği hedeften ya da yanında olmak istediği kişiden uzak kalmış kişi demektir. Bu kelime mekanlar içinde kullanıldığında ise terk edilmiş ve metruk anlamına gelir.

Mechur ne demek?

mehcur / mehcûr

(Hicr. den) Uzaklaşmış, uzakta kalmış, ayrı düşmüş. Bırakılmış, metruk, unutulmuş, gayr-i müstâmel. Saçma sapan, hezeyan. Amel edilmeyen.

Aşk ı Mehcur ne demek?

uzaklaşmış, ayrı kalmış. doğru yazılımı, mehcûr'dur; kelime olarak, terk edilmiş aşık, manasına da gelmektedir.

Cihanda aşkı Mehcûr sanma râhat olur ne demek?

mahalle divanı on Instagram: 'Cihanda ''âşık-ı mehcur'' sanma rahat olur Neler çeker bu gönül söylesem şikâyet olur. Anlamı: Dünyada 'aşktan uzak kalan' sanma rahat…'

GEGO ne demek?

Geko kelimesi Türkçe'de 'bir tür kertenkele' anlamına gelir. İngilizce gecko 'bir tür kertenkele' sözcüğünden alıntıdır. İngilizce sözcük Malayca keko sözcüğünden alıntıdır.

Finola ne demek?

Finola. yatmaya toleranslı altı sıralı arpa çeşidi.

Mecura ne demek?

Mecur Ne Demek? Kira sözleşmesinin konusu olan, kiralanan şeye, mecur adı verilir. Kira sözleşmesi kapsamında, sözleşme süresi içinde mecurun kullanımı kiracıya aittir. Kiracının mecura karşı yükümlülükleri kanunlar ile detaylandırılmıştır.

Mehcur ne demek Arapca?

Hecr kökünden türetilen mehcur kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Hecr, kişinin doğup büyüdüğü yerden uzaklaşması ve yıllardır süregelen alışkanlıklarını terk etmesi demektir. Mehcur kelimesinin ilk anlamı ise, sevgilisinden ya da vatanından ayrı düşmüş kişidir. Kelimenin isim hali ''mehcuriyet'' şeklinde yazılır.

Dileyli ne demek?

kürtçe'de: canım, içim.

Vezni ne demek?

Vezin'in birçok anlamı olduğu gibi en çok ölçü, tartı ve düzen manasına gelmektedir. Vezin daha çok edebiyatta şiirde kullanılan bir terimdir. Vezin, bir manzumede geçen tüm mısraları arasındaki uyum ve ahengi sağlama yollarından biridir. Müslüman milletlerdeki her şiir bu vezin kalıplarına göre nazmedilmiştir.

Tufeyl ne demek?

Tufeyli kelimesi Türkçe'de 'parazit' anlamına gelir. Arapça ṭufaylī طفيلى z 'parazit' sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ṭufayl طفيل z 'yavrucuk, yumrucuk, ur' sözcüğünün nisbet halidir.

Nezil ne demek?

Nezil = Misafir,inen,konan,konuk.

Keylî ne demek?

Sözlükte keyl 'hacim ölçü birimleriyle ölçmek; hacim ölçüsü ve ölçek', bu kelimenin nisbet eki almış hali olan keylî de (çoğulu keyliyyât) 'hacim ölçü birimleriyle ölçülerek işlem gören mal' anlamına gelir.

Tefil vezni ne demek?

TEF'İLE. (ﺗﻔﻌﻠﻪ) i. (Ar. fa'l'den tef'ile) Aruz vezniyle yazılan bir mısrâ veya beyitteki 'fâilâtün, feilâtün, fâilün, mef'ûlü, mefâilün, müstef'ilün vb.' vezin parçalarından her biri, cüz.

Köylü vezni diyen kim?

Ahmet Haşim bütün şiirlerinde aruz ölçüsünü kullanmıştır. Heceyi 'köylü vezni' diye küçümsediği söylenir.

Tekavuz nedir?

Irza geçme veya tecavüz, kişinin rızası dışında cinsel ilişkide bulunulmasını kapsayan bir cinsel saldırı türü. Tecavüz; fiziksel güç, baskı, otorite istismarı kullanılarak ve rıza veremeyecek durumdaki reşit olmayan, bilinci kapalı veya zihinsel engelli kişilerle cinsel ilişkiye girerek gerçekleştirilir.

Iblikçi nedir?

i. İplik yapan veya satan kimse.

Gubidik ne demektir?

Faydasız olmak, yararsız, değersiz, hiçbir amaç için, etkisiz ve boşuna olan sözler veya davranışlar için kullanılır.

Dayko ne demektir?

doğal yaşamı koruma vakfı nın kısa adı. göksal çidem şuan ki başkanıdır.

YALM ne demek?

Ege şivesinde yalım ne demek? Ege bölgesinde Yalım kelimesi halk arasında günlük olarak kullanılan yöresel bir şivedir / ağızdır. Bu kelime 'Galiba, herhalde' anlamına gelmektedir.

Meylim ne anlama gelir?

Eğilim, temayül. Beni görüp yönün öte döndürme / Yine gitmez meylim sendedir sende. Eğimli, eğiklik.

Pek alelade ne demek?

Alelade sözcüğü; eş ve yakın manalı olan pek çok sözcük günlük yaşamda sık sık kullanılmaktadır. Alelade kelimesinin anlamları; sıradan, tekdüze, olağan, monoton şeklinde tanımlanabilir.

Afaki ne demek?

Arapça kökenli bir kelime olarak afaki kelimesi Türkçede 'gereksiz, önemsiz' anlamlar taşımaktadır.

Amiyane tabiri ne demek?

AMİYANE TABİRLE (VEYA TABİRİYLE)

Halk ağzı ile, halk deyişiyle.

Melengeç ne anlama gelir?

Fıstık ağacının yabanisi olan melengeç; kuru yemiş olarak tüketildiği gibi, kahve, sakız ve sabun olarak da kullanılır. Bunun yanı sıra, antiseptik özelliğe sahip olan ve merhem olarak da kullanılan melengeçin meyveleri kavrularak, yemek olarak da tüketilir.

Akafi ne demek?

Arapça kökenli bir sözcük olan enfüs kelimesinin ilk anlamı nefisler ve bedenlerdir. Gözleme ve çıkarıma dayalı tüm öznel fikirler, enfüsi olarak nitelendirilir.

Enfüste ne demek?

Enfüsî tefekkür: Nefse ait teemmül demektir. İnsanın öncelikle kendi varlığı üzerinde kafa yormasıdır. Buradaki nefis kelimesi, ruhla bedeni birlikte ifade eder ve zat manasına gelir. Buna göre, enfüsî tefekkürün iki ayrı sahası vardır: Birisi ruhani, manevi donanımı, diğeri ise bedeni, cismani donanımı...