hatay benim şahsi meselemdir neden demiştir

Neden Hatay?

Hatay adının kaynağına ilişkin ilk bilgiler İ.Ö. 1200'le başlayan Genç Hitit prenslikleri dönemine tarihlenmektedir. Bu dönemde, Amik Ovası´ndaki Hitit Prenslikleri'nin birleşerek Hattena Krallığı adını aldıkları bilinmekte, Hatay adının da buradan geldiği sanılmaktadır. Yöreye bu adı 1936'da Atatürk vermiştir.

Hatay ilinin diğer ismi nedir?

Hatay, 1930'larda ortaya atılmış bir yer adıdır. Osmanlı döneminde bugünkü Hatay'ın kapsadığı topraklar İskenderun ve / veya Antakya olarak adlandırılıyordu.

Hatay hangi dine mensup?

Hatay'da çoğunluk Müslüman olmakla birlikte ortalama %20 Hristiyan ve %10 Musevi bulunmaktadır. Bu %30'luk bir rakam sosyal anlamda kesinlikle azımsanamayacak bir kitledir. Hatay'da din ve inanış bu yönüyle oldukça çeşitlilik göstermektedir.

Hatay Antakya neden iki isim?

Müthiş tarihi yapıların ve doğal güzelliklerin bulunduğu Antakya, gezilecek yerler bakımından Hatay'ın en zengin ilçesidir. Tarihi M.Ö. 300 yılına kadar dayanan Antakya'nın en ünlü 2 yeri St. Pierre Kilisesi ve Hatay Arkeoloji Müzesi'dir.

Hatay'ın en güzel ilçesi neresi?

antakya, hatay ilinin ilçesidir. tıpkı izmit'in kocaeli, adapazarı'nın sakarya ilçesi olması gibi.

Antakya Hatay farkı ne?

Yayladağı, 1938'de kurulan Hatay Devleti sınırları içine kaldı. Hatay Devleti´nin de 7 Temmuz 1939'da Anavatana katılmasıyla, Türkiye sınırlarına dâhil oldu.

Hatay ne zaman alındı?

Atatürk, 1 Kasım 1936 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni açış konuşmasında: '... Bu sırada, milletimizi gece gündüz meşgul eden başlıca büyük bir mesele, hakiki sahibi öz Türk olan, İskenderun — Antakya ve çevresinin mukadderatıdır. Bunun üzerinde ciddiyet ve kesinlikle durmaya mecburuz.

Atatürk Hatay için ne dedi?

Hatay adının kaynağına ilişkin ilk bilgiler İ.Ö. 1200'le başlayan Genç Hitit prenslikleri dönemine tarihlenmektedir. Bu dönemde, Amik Ovası´ndaki Hitit Prenslikleri'nin birleşerek Hattena Krallığı adını aldıkları bilinmekte, Hatay adının da buradan geldiği sanılmaktadır. Yöreye bu adı 1936'da Atatürk vermiştir.

Hatay ilinin eski adı nedir?

Hatay Devleti (Fransızca: État du Hatay, Arapça: دولة خطاي Dawlat Khaṭāy), İskenderun Sancağı'nın 2 Eylül 1938'de bağımsızlığını ilan etmesi ile kurulmuş olan Türk devleti. 29 Haziran 1939 günü devletin yasama organı olan 22 üyesi Türk olan 40 üyeli Hatay Devleti Millet Meclisinin aldığı karar gereği Türkiye'ye ...

Hatay Nasıl Türk toprağı oldu?

Mustafa Kemal Atatürk (1881, Selânik, Osmanlı İmparatorluğu - 10 Kasım 1938, İstanbul, Türkiye), Türk asker ve devlet adamıdır. Türk Kurtuluş Savaşı'nın başkomutanı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusudur. (1935'ten sonra mareşal.)

Atatürk Türkiyeli mi?

Hatay sorunu, Fransa'nın Suriye'ye bağımsızlık verme kararı üzerine 1936 yılında ortaya çıkmış, 1939 yılında Türkiye'nin ilhakı ile sonuçlanmıştır.

Hatay nasıl vatan toprağı oldu?

Türkiye ise, 7 Temmuz 1939 günü çıkarılan bir yasa ile 'Hatay' ilini kurarak katılma işlemini sonuçlandırdı. 23 Temmuz 1939 tarihinde de Fransız birlikleri Hatay'ı terk ettiler.

Türkiye Hatay sorununu kiminle yaşadı?

23 Haziran 1939: Hatay'ın Türkiye'ye katılmasına dair anlaşma Ankara'da imzalandı Bugün Hatay adı verilen bölge, 20 Ekim 1921 tarihli Ankara Anlaşması ile Fransızlara bırakılmıştı. Bu anlaşmayla 'İskenderun Sancağı' içişlerinde kısmen bağımsız, dışişlerinde ise Fransa mandası altında bulunan Suriye'ye bağlı olacaktı.

Hatay kaç yıldır Türk?

Seçimler ile oluşturulan Hatay Meclisi, 2 Eylül 1938'de toplanarak bağımsız Hatay Cumhuriyeti'ni ilan etti. Cumhurbaşkanlığına Tayfur Sökmen, Başbakanlığa ise Abdurrahman Melek seçildi. 29 Haziran 1939 tarihinde de Hatay, oy birliğiyle Türkiye'ye katılmıştır.

Hatay kimden alindi?

Hatay Sorunu, 1936'da Fransa'nın Suriye'ye bağımsızlık vermesi ile ortaya çıkmıştır. Hatay Sorunu 1939'da Hatay'ın Türkiye'ye bağlanmasıyla çözülmüştür.

Hatay kaç yılında Türk?

Avrupa konjonktüründeki hızlı değişmelere paralel olarak da Türkiye'nin şartlarını kabul eden Fransa ile 23 Haziran 1939 tarihinde Hatay'ın Türkiye'ye bırakılmasına ilişkin anlaşma imzalanmış, aynı gün Hatay Meclisi Türkiye'ye ilhak kararı almıştır.

Hatay sorunu nasıl çözülmüştür?

Hatay, 1516 yılında Osmanlı Devleti sınırları içerisine girmişti. Ancak 1. Dünya Savaşı sonunda Fransızlar bölgeyi işgal etmesi ile elden çıkmıştır. 20 Ekim 1921 tarihinde Türkiye ve Fransa arasında imzalanan Ankara Anlaşması'yla Hatay, Fransa yönetiminde olan Suriye sınırları içinde kaldı.