ikindi namazı fazilet takvimi

Iranlilar neden 3 vakit namaz kilar?

namaz kelimesi de farsçada, islamiyet öncesi iranda mecusi perslilerin günde 3 defa tanrılarına yaptığı ibadet olarak bilinir. müslüman türkler ise namaz kelimesini salah yerine tercih ederek bir nevi bu ibadeti müslümanlaştırmıştır. günümüzdeki namaz 3 vakittir tartışması da buradan gelmektedir ve islamda yeri yoktur.

Azeriler kaç vakit namaz kılar?

Şiilikte namaz üç vakitte toplanmış beş namaz olarak icra edilir. Sabah iki, öğle ve ikindi dörder, akşam üç, yatsı dört rekâttan oluşur.

Namaz kılarken şaşırmak günah mıdır?

Cevap: Bir kimse, namaz kılarken kaç rekat kıldığını unutsa, bu şaşırması, ilk olarak başına geldi ise, selam verip namazı tekrar kılmalıdır. Şaşırmak âdeti ise, düşünüp, çok zan ettiğine göre kılar. Kuvvetli zan edemezse, az kıldığını kabul ederek tamamlar.

Iran'da kaç sefer ezan okunuyor?

Namaz; Arabistan'da 6, İran'da 3, Yemen'de 2, Türkiye'de 5 vakit kılınıyor.

Bakü'de ezan okunuyor mu?

Son dönemde halktan gelen 'yüksek sesli ezan yüzünden hasta ve çocuklar uyuyamıyor' şikayetlerinin artması üzerine Azerbaycan'da hoparlörlerle ezan okunması yasaklandı. Müezzinler artık minareye çıkarak çıplak sesle ezan okuyor.

Iranda kaç vakit namaz var?

Ezan her yerde 'günde 5 vakit.' Ama İran'da farklı. Sadece sabah, öğle ve akşam ezan okunuyor. Ezan'dan önce de Kuran okunuyor. Namaza gelince 'her yerde olduğu gibi, yine 5 vakit.' İran'da farklılık 'ikindi ve yatsı ezanlarının okunmayışı.'

Sünniler kaç rekat namaz kılar?

Hanefi'de seferde 4 rekatlık farzları, iki rekat kılmak vacip, Maliki'de, meşru yani günah olmayan seferde 2 kılmak sünnet, Şafii ve Hanbeli'de, 2 veya 4 kılmak da caizdir.

3 vakit namaz kılmak günah mı?

Bunlar, sabah ve akşam namazlarıyla, biraz uyuduktan sonra kılınacak olan gece namazıdır. İslam dini kolaylaştırmayı emreder, güçleştirmeyi değil. Dolayısıyla günümüzde öğle ile ikindi, akşam ile yatsı birleştirilerek üç vakit namaz kılınabilir. İnsanların hiç namaz kılmamasındansa, 3 vakit kılması daha hayırlıdır.

Namazı geciktirmek günah mı?

Fevt edilen namaza faite namaz denir. Faite namaz, kazaya kalması günah olmayan namazdır. Bunun için, kuşluk, tehıyyet-ül-mescid gibi nafile namazları kılacak kadar faiteleri geciktirmek günah olmaz.

Hangi namaz daha önemlidir?

Zira hadis-i şerifte Peygamber efendi (s.a.v.) şöyle buyurmuştur; ''Şüphesiz Allah nezdinde namazların en faziletli olanı akşam namazıdır.'' Buyurulan bu cümle ile beraber o yüzden orta namaz önemli bir yere sahiptir. Mutlaka Beş vakit namaz içerisinde orta namaz, yani akşam namazının kılınması gerekmektedir.

Gece saat 3 te yatsı namazı kılınır mı?

Faziletli vakit, vaktin başında kılınmasıdır. İhtiyarî vakit, gecenin ilk üçte bir vaktidir. Bundan sonra fecre kadarki vakit ise cevaz vaktidir. Bu vakitte yatsı namazını kılmak caiz ise de mekruhtur.

Biz neden namaz kılıyoruz?

Namaz Allah'a (c.c.) olan kulluk borcumuzu ödemek ve her daim onu anmak üzere kılınır. Namaz ergenlik yaşların da olan ve akıl sağlığı yerinde olan tüm erkeklere ve kadınlara farz olan bir ibadettir. Namaza başlama yaşı ile ilgili peygamber efendimizin hadisi şerifleri bulunmaktadır.

Namazla demek günah mı?

Evet, Ehl-i Sünnet âlimlerine göre farziyetini inkâr etmediği müddetçe namaz kılmayan birisi kâfir olmaz. Ancak namazı terk etmek büyük günahlardandır. Her bir günah içerisinde küfre gidecek bir yol olduğu unutulmamalıdır.

Namazı geç kılmak günah mı?

Fevt edilen namaza faite namaz denir. Faite namaz, kazaya kalması günah olmayan namazdır. Bunun için, kuşluk, tehıyyet-ül-mescid gibi nafile namazları kılacak kadar faiteleri geciktirmek günah olmaz.

Uyuyup uyandıktan sonra yatsı namazı kılınır mı?

Yatsı namazının kılınışı verilen fıkhi hükümlere göre imsak vaktine kadar olan süre olmaktadır. Yatsı namazını kılmak isteyen kişi imsak vaktine kadar bu namazını kılabilmektedir. Örneğin uykusu ağır olan ve uyuya kalan kişi gecenin bir yarısı kalkıp imsak vakti girmeden evvel yatsı namazını eda edebilmektedir.

Gün bittikten sonra yatsı namazı kılınır mı?

Faziletli vakit, vaktin başında kılınmasıdır. İhtiyarî vakit, gecenin ilk üçte bir vaktidir. Bundan sonra fecre kadarki vakit ise cevaz vaktidir. Bu vakitte yatsı namazını kılmak caiz ise de mekruhtur.

Namaz kılarken Gülersek ne olur?

Hanefîlere göre kişi namaz kılarken kahkaha ile gülerse hem namazı hem de abdesti bozulur. Ancak kişi teşehhüde oturduktan bir süre sonra ve selâm vermeden önce bu şekilde gülerse namazı bozulmaz. Zira bu durumda, namazın erkânını tamamlamış demek- tir. Ancak bir sonraki namaz için yeniden abdest alması gerekir.

Allah namaz kılar mı?

'allah tövbe edenlerin namazını kılar'. vs. vs. halbu ki, 'allah tövbe edenlere daha da bi yaklaşır' gibi şekilde çeviriliyor olması gerekirdi. rabbimizin biz kullarına farz kıldığı bir ibadet olan namazı bizzat kendisinin kılmasıdır.

Kimler namaz kılmaz?

Akıl sağlığı yerinde olan ve ergenlik çağına ermiş her Müslümana namaz farzdır. Bu şartları taşımayan kimseler namazla mükellef değillerdir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.) bir hadiste çocuklar ve akıl sağlığı yerinde olmayan kimselerden sorumluluğun kaldırıldığını belirtmiştir.

Namaz kılmayan biri affedilir mi?

- Burada söylememiz gereken şudur: İmansız olarak kabre girmeyen kimselerin af ihtimaline dahil olan günahlar arasında namaz da vardır. Yani Allah namaz kılmayanları da affedebilir.

Rujla namaz kılmak günah mı?

Değerli kardeşimiz, Abdestten sonra yüze krem sürmek veya makyaj yapmak abdesti bozmaz. Bu bakımdan abdest aldıktan sonra yapılan makyajla namaz kılınabilir.

Namazda gülmek caiz midir?

Hanefîlere göre namaz kılarken kahkaha ile gülmek, namaz içinde konuşmak kapsamında değerlendirilir. Ancak böyle bir du- rumda gülmek, konuşmaya göre daha ciddî ve kabîh bir hatadır. Hanefîlere göre kişi namaz kılarken kahkaha ile gülerse hem namazı hem de abdesti bozulur.

İmsak vakti ile sabah namazı kılınır mı?

Şafağın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yiyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın.' (Bakara, 2/187) buyrulmaktadır. İmsak ile birlikte sabah namazının vakti girdiğine göre bu vakitte sabah namazı kılınabilir.

Ezandan 10 dakika önce namaz kılınır mı?

Vakti henüz girmeden kılınan bir namaz geçerli değildir, vakti içinde yeniden kılınmalıdır. Ancak vakit girdiği halde, henüz ezan okunmadan kılınan namazlar geçerlidir. Bu nedenle eğer vakti girmeden namaz kılınmışsa, yeniden kılınması gerekir.

Sabah saat 9 da sabah namazı kılınır mı?

İmsak vakti ile başlayan sabah namazı güneş doğana kadar kılınabilir. Ancak sabah namazı güneş doğduktan sonra kerahat vakti çıkana kadar kılınmaz. Kerahet vaktinden öğle namazı vaktine kadar ise farzı ve sünneti kaza edilir. Öğle namazı vakti de geçti ise sadece farzı kılınarak kaza edilmektedir.

Sabah namazını erken kılmak kabul olur mu?

Sabah namazını kılmak için imsak saatine bakmanız gerekmektedir. İmsak vakti girdiği takdirde henüz ezan okunmamış olsa bile namazınızı kılmanızda sakınca yoktur.

Ezan okundu sanıp namaz kılmak olur mu?

Vakti henüz girmeden kılınan bir namaz geçerli değildir, vakti içinde yeniden kılınmalıdır. Ancak vakit girdiği halde, henüz ezan okunmadan kılınan namazlar geçerlidir. Bu nedenle eğer vakti girmeden namaz kılınmışsa, yeniden kılınması gerekir.

Vakit girer girmez namaz kılınır mı?

Ama namazın bütününü vaktinden önce kıldığını veya önce mi, yoksa vaktinde mi kıldığını bilmezse namazı batıldır. Hatta namazdan sonra, namaz esnasında vaktin girmiş olduğunu anlasa dahi, namazını yeniden kılmalıdır.

Akşam namazı ile yatsı namazını cem etmek nasıl olur?

Namazları birleştirerek kılacak kişi, bu namazları peş peşe ve sırasına göre kılar; iki farz arasındaki sünnetleri kılmaz, başka bir şeyle meşgul olmaz. Öğle ile ikindinin farzları, öğle veya ikindi vaktinde, akşam ile yatsının farzları, akşam veya yatsı vaktinde peş peşe, ara vermeden kılınır.