medeni usul hukuku ders notları pdf

Medeni hukuk kac dala ayrılır?

Medeni hukuk; kişiler hukuku, aile hukuku, miras hukuku, eşya hukuku, borçlar hukuku dallarına ayrılır.

Ilk medeni hukuk kime ait?

Medeni kanun, veraset, miras, evlilik gibi konulara getirilen yasal düzenlemeleri kapsayan kanundur. Türkiye'nin ilk medeni kanunu 1926, ikinci ise 2001 yılında yürürlüğe girmiştir. Bazı kaynaklara göre ise Ahmet Cevdet Paşa tarafından hazırlanan Mecelle, Türkiye'nin ilk medeni kanunudur.

Karma hukuk ne demek?

Karma bir nitelik kazanmış hukuk dallarında tümüne karma hukuk adı verilmektedir. Amaca uygun şekilde kanun nezdinde değerlendirilen karma hukuk, ayrıca birçok farklı dalları üzerinden de öne çıkar. Böylece ihtiyacı uygun şekilde bireysel ve kurumsal olarak karma hukuk dalları kullanılmaktadır.

Mevzu hukuk ne demek?

Mevzu Hukuk

Yetkili makamlar tarafından konulan yazılı hukuk kurallarının bütününe mevzu hukuk (vazedilmiş, konulmuş hukuk) denilmektedir. Örf ve adet hukuku kuralları herhangi bir makam tarafından yürürlüğe konulmadığından mevzu hukuk kavramının kapsamına girmez.

Kanun kaça ayrılır?

Bu ayrımlar 'İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk', 'Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk', 'Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk' ve 'Kamu Hukuku ve Özel Hukuk' şeklindedir. Aşağıda bu ayrımlar incelenmiştir (Akyüz, 1981; Bilge, 1986; Gözübüyük, 1993; Öztan, 2002). kullanılabilir.

Medeni hukuk kaça ayrılır?

Medeni hukuk; kişiler hukuku, aile hukuku, miras hukuku, eşya hukuku, borçlar hukuku dallarına ayrılır.

Türk Medeni Kanunu hangi ülkeden?

Cumhuriyet'in ilanından sonra hukuk alanında başlatılan devrim hareketinin Türk Toplumuna kazandırdığı en önemli eser İsviçre Medeni Kanunu'ndan çe- viri yoluyla alınan ve 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe giren 743 sayılı Türk Kanun-u Medenisi olmuştur.

Hukuk dalları nelerdir?

MEDENİ HUKUK

beş kısma ayrılır. Bunlar: kişiler hukuku, aile hukuku, miras hukuku, eşya hukuku ve borçlar hukukudur.

Özel hukuk nelerdir?

HMK kaç madde?

Özel hukuk, toplumun birbiriyle eşit haklara sahip üyeleri arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk alanıdır. Medeni hukuk, ticaret hukuku, devletler özel hukuku ve borçlar hukukunu kapsar. Türkiye'de bu alanı düzenleyen başlıca yasalar Medeni Kanun, Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu'dur.

Ispat külfeti kime aittir?

İspat yükünü düzenleyen 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun (HMK) 190. maddesi '(1) İspat yükü, kanunda özel bir düzenleme bulunmadıkça, iddia edilen vakıaya bağlanan hukuki sonuçtan kendi lehine hak çıkaran tarafa aittir.

Tavzih ne demek?

Tavzih ise yeterince açık olmayan veya icrasında duraksama uyandıran yahut birbirine aykırı fıkralar ihtiva eden hükümlerin, açıklanması, tereddüt veya aykırılığın giderilmesi için kararı veren mahkemeye tanınan bir yoldur.

Anayasanın 320 maddesi nedir?

HMK.'nun 320/1.maddesinde 'mahkeme mümkün olan hallerde tarafları duruşmaya davet etmeden dosya üzerinden karar vereceği' belirtilmişse de bunun ancak ön inceleme aşamasında ve 'mümkün olan hallerde' olduğu belirtilmek suretiyle yasanın uygulama alanı dar bir çerçeve ile belirlenmiştir.

Isbat ne demek din?

Sözlükte sebt 'devam, istikrar, gerçekleşme', bu kökten türeyen isbât ise (ispat) 'bir şeyi açıklığa kavuşturma, delil getirme, bir hak veya olgunun gerçekliğini delille ortaya koyma' anlamına gelir.

Mahkemede delil olarak neler kullanılır?

6100 sayılı HMK hükümlerine göre; uyuşmazlık konusu vakıaları ispata elverişli yazılı veya basılı metin, senet, çizim, plan, kroki, fotoğraf, film, görüntü veya ses kaydı gibi veriler ile elektronik ortamdaki veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcıları bu Kanun'a göre 'belge' olarak kabul edilmektedir (HMK m.199/1).

Ispat ve delil nedir?

Genel anlamı ile ispat, bir iddianın doğru olduğu konusunda karşı tarafı inandırma çabasıdır. Başarılı olursa iddia ispat edilmiş demektir. Genel anlamı ile delil yani kanıt ise, bir iddianın doğru olduğu konusunda muhatabı ikna etmek için kullanılan bir araçtır.

Tavzih cezada olur mu?

Ceza Muhakemesi Hukukunda Hükmün Tavzihi durumu olmayıp, elinizdeki kesinleşmiş karara karşı m.309 ya da m.311 de belirtilen iadei muhakeme yoluna başvurabilirsiniz.

Tashih ve tavzih ne demek?

Bir durumun açıklanması ya da aydınlatılmasına tavzih denir. Hukuki bir terim olarak Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 304. maddesi ile belirlenmiştir. Bir hükümde yer alan yazı ve hesap hatalarının taraflardan birinin ya da mahkeme tarafından düzeltilmesi tashih olarak adlandırılır.

Ek Karar ne anlama gelir?

Hükmün tamamlanması talebinin mahkemece kabul edilmesi üzerine 'tamamlayıcı hüküm' verilir. Tamamlama talebi, gerekli şartlara sahip değilse, mahkeme tamamlama talebinin reddine karar verir. Gerek tamamlama talebinin kabulü (tamamlayıcı hüküm) gerek tamamlama talebinin reddi kararları ek karar niteliğindedir.

Anayasanın 70 maddesi nedir?

Anayasa'nın 70. maddesinin birinci fıkrasında 'Her Türk, kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir.' denilmek suretiyle kamu hizmetlerine girme hakkı güvence altına alınmıştır. Anılan hak sadece kamu hizmetlerine girmeyi değil kamu hizmetlerinde bulunmayı/kalmayı da güvence altına almaktadır.

5 madde nedir?

Madde 5 – Devletin temel amaç ve görevleri, Türk milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette ...

42 madde nedir?

Madde 42 – Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır.

Ispat hakkı nedir Medeni Usul?

İspat hakkı, hukukta hakaret davalarında, hakarete konu olan olguyu kanıtlayarak faile ceza almaktan kurtulma imkanı sunan hak olarak tanımlanabilir.

Ispat yükü kime aittir?

Fakat kendisine ispat yükü düşmeyen taraf, ispat yükü kendisinde olan diğer tarafın iddiasını ispat etmesini beklemeden, onun iddiasının aksini ispat için delil gösterebilir. İşte bu delile, karşı (mukabil) delil denir.

Mukabil delil ne demek?

Kanunda ispat sınırı olarak gösterilen parasal olarak belli tutarı aşan hukuki işlemler ve senede karşı olan iddialar kural olarak yalnız senet ile ispat edilebilir; tanık ile ispat edilemez. Senetle ispat zorunluluğu yalnız hukuki işlemler içindir. Hukuki fiillerin senetle ispat zorunluluğu yoktur.

Ispat hakkı neye girer?

Cemiyet içindeki ferdin başkalarını herhangi bir şekilde alakalandıran ve neticesi sırf ferdin şahsına inhisar etmiyerek başkalarına geçen ve başkalarile bir nevi münasebet tesis eden her fiiline ve hareketine, vaziyet ve haline hukuki vakıa denir.