HMK ve Medeni Usul aynı mı?
Genel olarak mahkemelerde görülen yargılama ve işlerin ne şekilde yürütüleceğini konu alan medeni usûl hukukuna esas olarak 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) kaynaklık eder.
Hukuk davaları kaça ayrılır?
Mahkemeden istenen hukuksal göre davalar eda, tespit ve yenilik doğuran davalar olmak üzere üçe ayrılırlar. Esasında eda davası olan belirsiz alacak davaları da ayrı bir başlık altında incelenecektir.
Teksif ilkesi ne demek?
Teksif ilkesi, dava malzemesinin, belirli bir usul kesitine kadar mahkeme önüne getirilmesini ve öngörülen usul kesitinin tamamlanmasından sonra ileri sürülen ya da getirilen işlemlerin mahkemece dikkate alınmamasını öngören yargılama hukuku ilkesidir. HMK'da ismen zikredilmemiştir.
32 buçukla yargılanmak ne demek?
6100 sayılı HMK nın 32./2. maddesi, Okunamayan veya uygunsuz yahut ilgisiz olan dilekçenin yeniden düzenlenmesi için uygun bir süre verilir ve bu dilekçe dosyada kalır. Verilen süre içinde yeniden bir dilekçe düzenlenmezse, tekrar süre verilmez.
Bir avukat her türlü davaya bakabilir mi?
Avukat her davaya bakabilir mi? Devlet avukatları sadece kurumlarını ilgilendiren davalara bakabilir. Serbest çalışan bir avukat ise istediği her davaya bakabilir. Ancak, genellikle uzmanlık alanları çok fazla olduğu için bir çok avukat belli başlı konularda uzmanlaştığından diğer konularda dava almayabilmektedir.
Davaları kaç yıl sürer?
Ülkemizde davalar ortalama 1-2 yıl sürmekte olup bu süre değişkenlik göstermektedir. Örneğin anlaşmalı boşanma davası 2 hafta ile 3 ay arasında bitebilmektedir.
Mahkemeye çıkmadan dava düşer mı?
Mahkemeye gitmemeniz halinde davayı takip eden bir vekiliniz de yok ise dava düşecektir. Davanız müracaata bırakılacaktır.
Şekle bağlılık ilkesi nedir?
İcra Hukukunda Şekle Sıkı Bağlılık Nedir? İcra takiplerinde yapılan tüm işlemler tutanağa bağlanmıştır. Aynı şekilde takibin her aşamasında yapılacak işlemler, belirli formlar ve örnekler üzerinden yürütülmektedir.
Hukuki dinlenilme hakkı ne demektir?
Hukuki dinlenilme hakkı hem görülmekte olan bir davada ileri sürülen tüm iddia ve savunmaların dinlenilmesi hem de dava sonunda verilen karara karşı kanun yolunun açılması anlamındadır.
Usul kesiti ne demek?
Türk medeni usul hukukunda da dilekçeler teatisine egemen olan ilke yazılılık ilkesidir. Davalı ve davacının iddia ve savunmalarını belirli bir usul kesitine kadar ileri sürmeleri gerekir. Bu usul kesiti ise, yazılı yargılama usulünde ikinci dilekçe ve ikinci cevap dilekçesinin verilmesi ile son bulur.
Ispat hakkı nedir Medeni Usul?
İspat hakkı, hukukta hakaret davalarında, hakarete konu olan olguyu kanıtlayarak faile ceza almaktan kurtulma imkanı sunan hak olarak tanımlanabilir.
Ispat yükü kime aittir?
İspat yükünü düzenleyen 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun (HMK) 190. maddesi '(1) İspat yükü, kanunda özel bir düzenleme bulunmadıkça, iddia edilen vakıaya bağlanan hukuki sonuçtan kendi lehine hak çıkaran tarafa aittir.
Mukabil delil ne demek?
Fakat kendisine ispat yükü düşmeyen taraf, ispat yükü kendisinde olan diğer tarafın iddiasını ispat etmesini beklemeden, onun iddiasının aksini ispat için delil gösterebilir. İşte bu delile, karşı (mukabil) delil denir.
Ispat hakkı neye girer?
Kanunda ispat sınırı olarak gösterilen parasal olarak belli tutarı aşan hukuki işlemler ve senede karşı olan iddialar kural olarak yalnız senet ile ispat edilebilir; tanık ile ispat edilemez. Senetle ispat zorunluluğu yalnız hukuki işlemler içindir. Hukuki fiillerin senetle ispat zorunluluğu yoktur.
Alacak nasıl ispat edilir?
Cemiyet içindeki ferdin başkalarını herhangi bir şekilde alakalandıran ve neticesi sırf ferdin şahsına inhisar etmiyerek başkalarına geçen ve başkalarile bir nevi münasebet tesis eden her fiiline ve hareketine, vaziyet ve haline hukuki vakıa denir.