namaz nasıl kılınır hangi sureler okunur

Namaz kılarken bilmediğimiz duaları yerine ne okunur?

Bu duaları bilmeyen kimse ezberlemeye gayret eder; ancak ezberleyinceye kadar 'Rabbenâ âtinâ' duasını okur veya üç defa 'Allahümmeğfir lî' demekle yetinir.

Fatiha bilmeyen namaz kılabilir mi?

Bu sebeple, farz namazların ilk iki rekâtında, sünnet namazların tüm rekâtlarında Fâtiha'dan sonra sûre ya da birkaç âyet okumayan kişi vacibi terk etmiş olur. Unutarak terk edilmesi sehiv secdesini gerektirir.

Namaz kıldıktan sonra selam verirken ne denir?

Sünnete uygun olanı ise Hanefî, Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre 'es-selâmü aleyküm ve rahmetullah', Mâlikî mezhebine göre 'es-selâmü aleyküm' şeklindedir. Bazı fakihler tarafından 've rahmetullah'tan sonra 've berekâtüh' lafzının eklenmesinin mendup olduğu ifade edilir.

Ettehiyyatü okunmazsa namaz bozulur mu?

Salli ve barik dualarını okuması da sünnettir. Kişi bu bekleme esnasında Tahiyyatı ve diğer duaları okumasa dahi namazı geçerli olsa da Tahiyyatı okumadığından vacibi terk etmiş ve günah işlemiş olur.

Ses kaydı ile namaz kılınır mı?

Aletin mahzuru olmaz. Eğer hoparlörden çıkan sese değil de imama uyulursa mahzuru olmaz.

Bir yerden bakarak namaz kılınır mı?

Namaz kılarken bir şeye bakarak okumak namazı bozar.

Bu bakımdan ezbere okunması gerekir.

Kulaklıkla dinleyerek namaz kılınır mı?

Aletin mahzuru olmaz. Eğer hoparlörden çıkan sese değil de imama uyulursa mahzuru olmaz.

Namazda sola dönerken ne denir?

'[Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)] sağına, 'esselâmu aleyküm ve rahmetullah ve berekâtuhu' diyerek, soluna da 'esselamu aleyküm ve rahmetullah' diyerek selam verirdi.'

Namazda selam verdikten sonra konuşmak namazı bozar mı?

Namazda gerek bilerek gerekse yanılarak veya yanlışlıkla konuşmak namazı bozar. Konuşmak, birine seslenmek, hitap etmek şeklinde olabileceği gibi birine selam vermek, merhaba demek, verilen selama sözlü olarak karşılık vermek veya aksırana 'yerhamükellah' veya 'çok yaşa' demek şeklinde de olur.

Namazda selam vermeyi unutmak namazı bozar mı?

Selam vermese veya kendi isteği ile namaza aykırı bir davranışta bulunmasa bile namazı tamam olur. Ancak vacip terk edilmiş olur.

Belin açılması namazı bozar mı?

Belin açılmasından dolayı namaz bozulmaz.

Ancak göbek hizasından aşağısının açılmaması gerekir. Avret sayılan âzanın dörtte birinden az olan açılmalar, namazı bozmaz. Dörtte birin üzerindeki açılmalar ise, namaza mâni olur.

Osuruk namazı bozar mı?

Bu durumda namaz vakti girdiği zaman her namaz için abdest almanız ve bu abdestle namaz kılmanız gerekir. Bu gazlar, abdest alırken veya namaz kılarken çıksa bile, sizin abdest veya namazınıza bir zararı yoktur.

Namazda cep telefonu kapatmak namazı bozar mı?

Namazdayken telefonu kapatmak, namazın huşu içinde kılınmasına yardımcı olduğu için namazı bozmaz. Hadiste de görüldüğü gibi bu tür davranışlar namazı bozmaz.

Namazda gözlerin dolması namazı bozar mı?

Namazda Allah korkusu, cennet veya cehennemin hatırlanması vb. nedenlerle ağlamak abdesti bozmayacağı gibi namaza da zarar vermez.

Kadınların önden çıkan gaz abdesti bozar mı?

'Bu durum, abdesti bozmaz. Çünkü bu yel, anüs gibi necis bir yerden çıkan yel (gaz) gibi değildir.'

Hapşırmak namazı bozar mı?

Namazda hapşırınca elhamdülillah denilebilir mi? Yoksa namazın bitmesi mi beklenilmelidir? Cevap: Namaz kılan kimse aksırsa peşi sıra 'elhamdülillah' dese namazı bozulmaz.

Namaz kılarken sakız çiğnenir mi?

34) Namazda sakız veya Hindistan cevizi gibi bir şey, arka arkaya üç kez çiğnenecek olsa, namaz bozulur. Yutulmasa da böyledir. Fakat çiğnenmediği halde bunun küçük bir parçası boğaza gidecek olsa, bundan namaz bozulmaz.

Namazda bir şey düşünmek namazı bozar mı?

İslam âlimleri bu hadisi şeriften hareketle namazda, akla ve kalbe gelen düşüncelerden dolayı, namazın bozulmayacağını ifade etmişlerdir (Kâsânî, Bedâî', I, 215; Şevkânî, Neylü'l-evtâr, III, 392).

Namaz kilarken takke takmak gerekir mi?

Şâtıbî, el-Muvâfakât, II, 489). Sonuç olarak namaz kılarken başın takke, sarık vb. bir şeyle örtülmesi evladır. Bununla birlikte baş açık bir hâlde namaz kılmak da caizdir.

Namazda bir yeri kaşımak namazı bozar mı?

Meselâ bir rek'atta vücudun bir yerini ardarda üç defa kaşımak, ağızdaki sakızı üç defa çiğnemek, ardarda üç adım yürümek amel-i kesîr olup namazı bozar.

Cinsel şeyler düşünmek abdesti bozar mı?

Gusül veya abdest alan kişinin vesvese sebebi ile gusül ve abdestini tekrarlaması gerekmez.

Namaz kılarken akla cinsellik gelmesi namazı bozar mı?

Sabah ve ikindi vakitlerini ve bu vakitlerin namazını daha faziletli kılan sebeplerden biri, belki en önemlisi, bu namazlarda meleklerin de hazır bulunmaları ve Allah'ın mü'minlere bir lutfu olmak üzere, onların güzel hallerine meleklerin Cenâb-ı Hakk'ın huzurunda şahitlik etmeleridir.

Namaz kılarken melekler gelir mi?

İslam'ın 5 şartından birisi namaz kılmaktır. Ergenlik (bulûğ) yaşına ve belli bir akli olgunluk düzeyine gelmiş her müslümanın namaz kılması farz-ı ayındır. Namazda bir miktar Kur'an okumak farzdır. Hanefilerde tercih edilen görüşe göre bu miktar, en az üç kısa ayet veya bu miktarda bir sure olmalıdır.

En az kaç sûre ile namaz kılınır?

Bu an da yaklaşık olarak öğle namazı vaktinden önceki 10 dakikalık zaman dilimi içerisinde yer aldığından bu zaman dilimi içerisinde namaz kılmak mekruhtur. İkindiden sonra, güneşin sarararak göz kamaştırmaz duruma geldiği andan başlayıp güneş batıncaya kadar süren vakit de kerahat vaktidir.

Kaç dakika kala namaz kılınmaz?

Sırtını ve başını hafif eğik olacak şekilde eğilirler. Rükûda en az üç kere 'Sübhâne rabbiyel-azîm' der. Eğer erkek cemaatle kılıyorsa üç kere okuyamadan, imam başını kaldırırsa, o da hemen kaldırır. Rükûdan kalkarken 'Semi'Allahü limen hamideh' demek, imama ve yalnız kılana sünnettir.