namaza baÅŸlamak istiyorum ama bilmiyorum

Kimler namaz kılmaz?

Akıl sağlığı yerinde olan ve ergenlik çağına ermiş her Müslümana namaz farzdır. Bu şartları taşımayan kimseler namazla mükellef değildir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.) bir hadiste çocuklar ve akıl sağlığı yerinde olmayan kimselerin sorumlu olmadığını belirtmiştir (Ebu Davud, Hudud, 16).

Idrarlı çamaşırla namaz kılınır mı?

Şayet özür hâli söz konusu değilse vücuttan idrar sızıntısı olduğu sürece abdest geçerli olmaz. Bunun için de idrarın vücuttan iyice çıkmasını beklemek, bu amaçla biraz hareket etmek, yürümek veya öksürmek gerekir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, I, 558).

Niye namaz kılıyoruz?

Namaz Allah'a (c.c.) olan kulluk borcumuzu ödemek ve her daim onu anmak üzere kılınır. Namaz ergenlik yaşların da olan ve akıl sağlığı yerinde olan tüm erkeklere ve kadınlara farz olan bir ibadettir. Namaza başlama yaşı ile ilgili peygamber efendimizin hadisi şerifleri bulunmaktadır.

Ilk namaz kılan kişi kim?

abdest almayı ve namaz kılmayı öğretmiştir. Peygamberimizle birlikte Hz. Hatice validemiz namaza başlamıştır.

Namaz kılarken Gülersek ne olur?

Hanefîlere göre kişi namaz kılarken kahkaha ile gülerse hem namazı hem de abdesti bozulur. Ancak kişi teşehhüde oturduktan bir süre sonra ve selâm vermeden önce bu şekilde gülerse namazı bozulmaz. Zira bu durumda, namazın erkânını tamamlamış demek- tir. Ancak bir sonraki namaz için yeniden abdest alması gerekir.

Namaz kılarken düşünmek namazı bozar mı?

İslam âlimleri bu hadisi şeriften hareketle namazda, akla ve kalbe gelen düşüncelerden dolayı, namazın bozulmayacağını ifade etmişlerdir (Kâsânî, Bedâî', I, 215; Şevkânî, Neylü'l-evtâr, III, 392).

Kadınlarda sümük gibi akıntı abdesti bozar mı?

Bu akıntı rahimden değil, daha aşağıdan gelmekte, herhangi bir necis madde ile de karışmamaktadır. Bu nedenle temiz kabul edilen akıntı abdesti bozmadığı gibi çamaşıra bulaşması da namaza engel değildir (Kâsânî, Bedâî', I, 24; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, I, 305).

Allah namaz kılar mı?

'allah tövbe edenlerin namazını kılar'. vs. vs. halbu ki, 'allah tövbe edenlere daha da bi yaklaşır' gibi şekilde çeviriliyor olması gerekirdi. rabbimizin biz kullarına farz kıldığı bir ibadet olan namazı bizzat kendisinin kılmasıdır.

Peygamber Efendimiz hangi namazları kılardı?

Peygamber Efendimiz, kendisine Cebrail Aleyhisselam'ın iki defa Beytullah'ın yanında imam olup namaz kıldırdığını, öğle, ikindi, akşam, yatsı ve sabah namazlarını kıldırarak vakitlerini öğrettiğini ifade etmiştir.

Namaz kılıp bırakmak günah mı?

Unutmak, uyuyakalmak gibi meşru mazeret olmaksızın namazı kazaya bırakmak büyük günahtır. Hangi şekilde olursa olsun vaktinde kılınmayan namazların mutlaka kaza edilmesi gerekir.

Namaz kılmayan kişi ne olur?

Buna rağmen namaz kılmayan kişi kafir olmaz; sadece günahkar olur. Allah dilerse onu affeder, dilerse cezalandırır. Namaz kılmak, imandan sonra gelen en büyük hakikattir. Bundan dolayıdır ki, Kur'an-ı Kerim'de yüze yakın yerde namazdan bahsedilmektedir.

Namaz kılarken şaşırmak günah mıdır?

Cevap: Bir kimse, namaz kılarken kaç rekat kıldığını unutsa, bu şaşırması, ilk olarak başına geldi ise, selam verip namazı tekrar kılmalıdır. Şaşırmak âdeti ise, düşünüp, çok zan ettiğine göre kılar. Kuvvetli zan edemezse, az kıldığını kabul ederek tamamlar.

Namaz kılarken başka bir şey düşünmek günah mı?

- Namazda bir şeyler düşünmek namazı bozarsa ne yapmam gerekiyor? Değerli kardeşimiz, Bu konuda vesvese yapmanız doğru olmaz. Bu şekilde kıldığınız namazlarınız geçerlidir.

Allah kılınmayan namazları affeder mi?

Eğer fazla kılmışsak, fazla olarak kılınan kaza namazları nafile hükmüne geçer. Kaza namazı olmayan veya kazası bittiğine kalbi tatmin olan bir insanın kaza namazı kılmasına gerek yoktur. Kasten terkedilen namazlar için de kaza kılıp, Allah'dan af dilenmelidir.

Namaz kılmayan 80 yıl yanacak mı?

Herhangi bir ayette veya bir hadisde, namaz kılmayanın cezası seksen yıl olduğuna dair bir ifadeye rastlayamadık. Alimler, Nebe' suresinin 23. ayetinde, bazı rivayetlerde geçen ve cehennemliklerin 'hukub'larca kalacağını ifade eden 'ahkab' kelimesinin manası üzerinde durmuştur.

Namaz kılmak nasip işi mi?

Bu bağlamda öncelikle 'Namaz kılmak nasip işidir, namazını kılmıyorsan Allah seni huzuruna kabul etmemiştir.' demek; zaten imanı bulunan, Allah'a yönelik güçlü bir sevgi ve saygı duygusuna sahip, ahiret konusunda gerekli bilinç düzeyinde olan ancak dünyevi işleri veya ailesinin sıkıştırmasıyla namazını ihmal eden ...

Biz namaz kılarken şeytan ne yapar?

Yalnız namaz kılanı hızlandırır, namazı bozar. Cemaatle namaz kılanın başına gem vurur. İmamdan evvel secdeye götürür, rükû'dan kaldırır. Namaz kılanı şaşırtmak ve namazı bozmak için var gücüyle çalışan şeytan hiçbir şey yapamazsa bu defa namaz kılana parmaklarını çıtlatmasını emreder.

Başı açık kadının namazı kabul olur mu?

Yoldaki bir engeli dahi kaldırmanın ibadet olduğunu kabul eden dinimiz, elbette namaz gibi önemli bir ibadeti görmezden gelmeyecektir. Mesela başı açık bir kızımız namazını kılsa namazın sevabını alır. Başı açık şekilde gezdiği zamankilerin de günahını alır. Biri diğerine engel değildir.

Ağlayarak namaz kılınır mı?

Namaz esnasında dünyalık bir endişe ile ses çıkararak ağlamak kişinin namazını bozar, ancak abdestini bozmaz (Mergınani, el-Hidaye, 2/4,5). Namazda Allah korkusu, cennet veya cehennemin hatırlanması vb. nedenlerle ağlamak abdesti bozmayacağı gibi namaza da zarar vermez.