namazda hangi sureler okunur sırasıyla

Sadece bildiğimiz dualarla namaz kılınır mı?

Namazda okunan âyet ve sûrelerin, gerek bir rekât içinde gerekse ikinci rekâtla birlikte düşünüldüğünde, Mushaf'taki sıraya göre okunması sünnete uygundur. Bir sûreyi veya âyeti okuduktan sonra, ardından önceki bir sûreyi veya âyeti okumak mekruhtur. Fakat bu, namazı geçersiz kılacak bir durum değildir.

Namaz kılarken şaşırmak günah mıdır?

Cevap: Bir kimse, namaz kılarken kaç rekat kıldığını unutsa, bu şaşırması, ilk olarak başına geldi ise, selam verip namazı tekrar kılmalıdır. Şaşırmak âdeti ise, düşünüp, çok zan ettiğine göre kılar. Kuvvetli zan edemezse, az kıldığını kabul ederek tamamlar.

Namazda şaşırmak günah mı?

Dört rekâtlı bir namazda, yanlışlıkla üçüncü rekâtta teşehhüde oturan kimse, bunu hatırladığında ayağa kalkıp namazına devam eder, rekâtlerini tamamlar ve namaz sonunda sehiv secdesi yapar. Çünkü namazın farzlarından olan kıyam ertelenmiştir.

Namazda akıldan geçen düşünceler günah mı?

İslam âlimleri bu hadisi şeriften hareketle namazda, akla ve kalbe gelen düşüncelerden dolayı, namazın bozulmayacağını ifade etmişlerdir (Kâsânî, Bedâî', I, 215; Şevkânî, Neylü'l-evtâr, III, 392). Ancak akla gelen dünyevi düşüncelerle meşgul olmamak gerekir.

Telefondan dinleyerek namaz kılınır mi?

Buna göre televizyon ve radyo gibi iletişim cihazları aracılığı ile başka bir mekândaki imama uymaya niyet etmekle mekân birliği gerçekleşmiş olmayacağından bu şekilde kılınan namaz geçerli değildir.

Namaz kılarken kafaya takılan şey nedir?

Takke, Müslüman erkeklerin namaz sırasında başlarına taktıkları ve başın saç kısmını kaplayarak alnı açık bırakan aksesuardır. İşlevsel olarak, saçları bir arada tuttuğu için alnı açık bırakan takke, namazın farzlarından birisi olan secdeyi (alnın seccadeye teması) gerçekleştirmeye yardımcı olur.

Namazı geciktirmek günah mı?

Kazasını yapmak farzdır. İkindi namazını da akşama çok az kala bir zamanda kılmak, tahrimen mekruh, hatta haramdır. Burada da namaz kılmak haram değil, o vakte geciktirmek haramdır.

Çorap giymeden namaz kılınır mı?

Peygamberin (s.a.s.) çorapsız olarak namaz kıldırdığı kaynaklarımızda sabittir (Ebû Dâvûd, Salât, 91). Bu sebeple çorapsız olarak namaz kılmakta bir beis yoktur. Ancak mescitlere çorapsız girmek sağlık, temizlik vb. nedenlerden ötürü örfte hoş karşılanmıyorsa, bundan kaçınmak uygun olur.

Saçı açık namaz kılınır mı?

Sonuç olarak namaz kılarken başın takke, sarık vb. bir şeyle örtülmesi evladır. Bununla birlikte baş açık bir hâlde namaz kılmak da caizdir.

Iki elle pantolonu çekmek namazı bozar mı?

İki eli kullanarak pantolonu çekmek namazı bozmasa da kerahetten hali değildir.

Namaz kılarken bilmediğimiz duaları yerine ne okunur?

Bu duaları bilmeyen kimse ezberlemeye gayret eder; ancak ezberleyinceye kadar 'Rabbenâ âtinâ' duasını okur veya üç defa 'Allahümmeğfir lî' demekle yetinir.

Hiç bir dua bilmeden namaz kılınır mı?

Namaz kılmasını hiç bilmeyen, hiç namaz kılmamış, hiç dua ve sure bilmeyen birisi isterse elbette namaz kılabilir. Dinimiz böyle insanları da kucaklamaya hazırdır. Ahiret ve ebedi hayat söz konusu olunca, kaybedilecek tek fert yoktur. Namaz kılmaya bilgisizlik engel değildir.

Namaz kıldıktan sonra selam verirken ne denir?

Bu selamda 'es-selâmü aleyküm ve rahmetullah' cümlesinin 'es-selâm' kısmını söylemek vacip, 'aleyküm ve rahmetullah' kısmını eklemek ise sünnettir. Bir görüşe göre de, sağa selam verilmesi vacip, sol tarafa selam verilmesi sünnettir.

Duayı bakarak okumak kabul olur mu?

Böyle durumlarda, İmam-ı Muhammed ile İmam-ı Ebu Yusuf'un kavline uyarak Fatiha, sûre ve dualar kâğıda yazılıp karşıya asılsa, oradan okunsa caiz olur mu? Evet, öğrenene kadar bu kavle uymak caiz olur.

Namaz kılarken düşünmek namazı bozar mı?

İslam âlimleri bu hadisi şeriften hareketle namazda, akla ve kalbe gelen düşüncelerden dolayı, namazın bozulmayacağını ifade etmişlerdir (Kâsânî, Bedâî', I, 215; Şevkânî, Neylü'l-evtâr, III, 392).

Namazda selam verdikten sonra konuşmak namazı bozar mı?

Namazda gerek bilerek gerekse yanılarak veya yanlışlıkla konuşmak namazı bozar. Konuşmak, birine seslenmek, hitap etmek şeklinde olabileceği gibi birine selam vermek, merhaba demek, verilen selama sözlü olarak karşılık vermek veya aksırana 'yerhamükellah' veya 'çok yaşa' demek şeklinde de olur.

Namazda selam vermeyi unutmak namazı bozar mı?

Selam vermese veya kendi isteği ile namaza aykırı bir davranışta bulunmasa bile namazı tamam olur. Ancak vacip terk edilmiş olur.

Namaz kılmayan birine selam verilir mi?

İlimle meşgul olana, Namazla meşgul olanlara (Ancak aralarında namaz kılmayan varsa ona selam verebilir.)

Dua etmek kaderi deÄŸiÅŸtirir mi?

Allah, ezelî ilmiyle kulun yapacağı duayı bildiği için kaderini ona göre şekillendirmektedir. Dolayısıyla dua, diğer sebepler gibi bir sebeptir. Başka bir ifadeyle dua sonucunda bir değişikliğin olmasını Allah dilemişse bu değişiklik, tabii sebep-sonuç ilişkisi içinde hayır veya şer olarak ortaya çıkmaktadır.

Hangi dualar reddedilmez?

Peygamber (s.a.s.), 'Ezanla kamet arasında yapılan dua reddedilmez.' buyurdu.

Dua kapısı ne zaman açık olur?

Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki: Şu beş gecede yapılan dua red edilmez: Regaib gecesi, Şabanın 15. [Berat] gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban bayramı gecesi. Cuma günlerinde bir an vardır ki, o anda edilen dua red olmaz. Ramazanda Allah günahları affeder ve duaları kabul eder.

Ayetel Kürsi ile namaz kılınır mı?

Ayetel Kürsi, farz olan namazlar esnasında ve namazlardan sonra okunabilen bir ayettir. Bu bağlamda, bazı hadisi şeriflerde Ayetel Kürsi'nin farz namazdan sonra okunması menduptur. Namaza başlanıldığında ilk önce Besmele ile Sübhaneke okunur. Sonra Euzü Besmele ile Fatiha Suresi okunur.

Abdestsiz Ayetel Kürsi okumak günah mı?

Kur'ân-ı Kerim abdestsiz olarak ele alınmamakla birlikte, el sürmemek şartıyla bakarak okunabilir. Yine abdesti olmayan kimsenin ezbere Kur'ân âyet ve sûrelerini okumasında bir mahzur yoktur.

Abdest alirken Ayetel Kürsi okunur mu?

Peygamber (s.a.s.), abdest alırken özel bir dua yapmamıştır. Dolayısıyla güzel anlamlar içeriyor olsa da abdest sırasında bu duaların okunması şart değildir. Bununla birlikte okumasında da bir sakınca yoktur.

Ayetel Kürsi duasını bilmeyen ne okumalı?

Okumak sevaptır ama okumasanız eksiklik olmaz. Namazdan sonra sünnet olan sadece 33 kere subhânellah, 33 kere elhamdü lillah, 33 kere Allahu ekber demektir. Bunları söylediniz mi sünneti yerine getirmiş olursunuz. Âyetel-kürsî okumanız gerekmez.

Cünüpken Ayetel Kürsi okunursa ne olur?

Hiç mahzuru olmaz. Selam güzel bir duadır. Cünüp kimse, Kur'an-ı kerimden sûre ve âyet okuyamaz, fakat her çeşit duayı okuyabilir, her çeşit zikri çekebilir, hatta Fatiha ve Rabbenâ âtinâ gibi dua âyetlerini, sadece dua niyetiyle okuyabilir.

Cünüp iken Ayetel Kürsi okunur mu?

Gusül abdesti yokken yani cünup iken ezberden zikir çekmek ve dua etmek günah ya da haram değildir. Şayet ezbere biliniyorsa ve korku, kaygı ya da benzeri sebeplerle okunmak isteniyorsa Ayetel Kürsi okunabilir. Ancak gusül abdestsiz ve adetliyken Kur'an'a el sürmek haram sayılır.

Yattığın yerden Ayetel Kürsi okunur mu?

Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Aynı sahabî, Resûlullah (s.a.s.) bana, 'Yatağına gireceğin zaman namaz abdesti gibi abdest al, sonra sağ yanın üzerine yat ve bu duayı oku ve bu duanın sözleri yatmadan önceki son sözün olsun.' (Buhârî, Vudû, 75; Müslim, Zikir, 56) buyurduğunu nakletmiştir.