namazda son oturuÅŸta hangi dualar okunur

Ettehiyyatü okunmazsa namaz bozulur mu?

Salli ve barik dualarını okuması da sünnettir. Kişi bu bekleme esnasında Tahiyyatı ve diğer duaları okumasa dahi namazı geçerli olsa da Tahiyyatı okumadığından vacibi terk etmiş ve günah işlemiş olur.

Namazda iki elle pantolon çekmek namazı bozar mı?

Zorunlu olmadıkça pantolonu veya elbiseyi rükûya veya secdeye giderken çekmek, namaz dışı bir işle meşguliyet olduğu ve namazda olması gereken huşûya aykırı düştüğü için mekruhtur, fakat namazı bozmaz (Kâsânî, Bedâî', I, 215; Merğînânî, el-Hidâye, II, 16,17).

Namazda hapşırdıktan sonra elhamdülillah denir mi?

Namaz kılan kimse aksırsa peşi sıra 'elhamdülillah' dese namazı bozulmaz. Bunu kalbinden demesi daha uygun olur. En güzeli ise susmaktır.

Namazda Burnunu kaşımak namazı bozar mı?

Bu bakımdan bir kişi bir yerini kaşıdığı halde namazda olduğu anlaşılıyorsa, bu kişinin namazı bozulmuş olmaz.

Saçlar secdeye engel olur mu?

Ancak kalabalık veya başka bir özre binaen, kendi dizleri üstüne veya öndekinin sırtına da secde yapılabilir. Buna göre saç fazla uzun olup secdede alın saçların üzerine geliyorsa, namaz sahih olur. Ancak yerin sertliğini hissetmek gerekir. Bu durum erkekler içindir, bayanların namazda saçlarının örtülü olması gerekir.

Namaz kılarken neden önüne birşey koymak?

Peygamber (s.a.s.) namaz kılanın önünden geçmektense 40 yıl beklemenin daha hayırlı olacağını belirtmiştir (Müslim, Salât, 261). Namaz kılanın da, uygun bir yere durmak veya sütre vb. bir şey koymak suretiyle önünden geçilmemesi için önlem alması gerekmektedir.

Namazda şüpheye düşmek namazı bozar mı?

Namazda zaman zaman şüpheye düşüp kaç rekât kıldığı hususunda kesin bir kanaate varamayan kimse, kıldığına emin olduğu en az rekât sayısını esas alarak namazına devam eder.

Çok yaşa demek günah mıdır?

Hapşıran kişiye 'çok yaşa' denilmesi caiz olsa da sünnete uygun olan ifadelerin kullanılması en doğru söyleyiştir.

Yehdikumullah ne demek?

Ehl-i kitap'tan olanlara ise 'yehdîkümullah ve yuslih bâleküm' (يهديكم الله ويصلح بالكم) (Allah sizi doğru yola iletsin, halinizi düzeltsin) diye karşılık verilir. Bir rivayete göre de bu sonuncu dua, teşmîtin karşılığı olarak aksıran tarafından yapılır.

Kadın hapşırınca ne denir?

Aksıran kimsenin; 'Elhamdulilllah' 'Allah(c.c. )'a hamd olsun' demesi, O'nu işiten kimsenin de: 'Yerhamukeallah' 'Allah(c.c.) sana merhamet etsin' demesi gerekir.

Selam verince abdest bozulursa namaz olur mu?

Namazı bozulan, zaten namazdan çıkmış olur, selam vermesi gerekmez. Abdesti bozulan ise, hemen bir omzuna selam verip, namazdan çıkar, çünkü abdesti bozulmuş olup, namazı bozulmamıştır. Hemen gidip abdestini tazeleyip, kaldığı yerden namazına devam edebilir, ama baştan kılması iyi olur.

Uyurken Bosalirsan abdest bozulur mu?

İhtilam durumu: Bir kimse uykudan uyandığı zaman ihtilam olduğunu hatırlamazsa ancak elbisesine meni bulaştığını görürse o zaman yine gusül abdesti alması gerekmektedir. Uykusunda ihtilam olduğunu hatırlayan bir kimsenin elbiselerine meni bulaşmadıysa o zaman gusül abdesti almasına gerek yoktur.

Oturarak uyumada abdest bozulur mu?

Ancak, uyku ile uyanıklık arasındaki hâlde veya yere sağlam bir surette oturmuş ve mafsalları gevşememiş bir haldeyken uyumak abdesti bozmaz (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 53). Bu bakımdan mesela ulaşım araçlarında oturarak seyahat eden yolcuların, dik otururken koltukta uyumaları durumunda abdestleri bozulmaz.

Namaz sonunda selam verdikten sonra ne denir?

Bu selamda 'es-selâmü aleyküm ve rahmetullah' cümlesinin 'es-selâm' kısmını söylemek vacip, 'aleyküm ve rahmetullah' kısmını eklemek ise sünnettir.

Namazda Gülersem abdest bozulur mu?

Hanefîlere göre kişi namaz kılarken kahkaha ile gülerse hem namazı hem de abdesti bozulur. Ancak kişi teşehhüde oturduktan bir süre sonra ve selâm vermeden önce bu şekilde gülerse namazı bozulmaz. Zira bu durumda, namazın erkânını tamamlamış demek- tir. Ancak bir sonraki namaz için yeniden abdest alması gerekir.

Banyo olunca abdest bozulur mu?

Şayet yapılan banyo, temizlik ve serinlemek amacıyla yapılırsa bu gusül abdest yerine geçmez. Çünkü bu ibadet sayılmaz. Ve normal davranış sayılır. Her ne kadar dinimiz temizlenmeyi emretmiş olsa da bu, meşru olan genel temizliktir.

Avret mahalline bakmak abdest bozar mı?

Değerli kardeşimiz, Hanefi mezhebine göre, herhangi bir kimsenin bedenine veya tenasül organına veya oturağına el ile dokunması ile (gusül veya namaz) abdesti bozulmaz.

Zevkten gelen su abdesti bozar mı?

Zevk suyu tenasül uzvunun intişarından sonra, şehvetsiz olarak gelen beyaz renkli ince sıvıya denir. Bu üçünden sadece meni gusül abdestini gerektirir. Diğer ikisi sadece abdesti bozar.

Osurunca abdest bozulur mu?

Kokusu olsun veya olmasın, erkek ve kadının tenasül organından (ön kısmından) çıkan yel/gaz abdesti bozmaz. Bu durum çok nadir de olsa bazı kimselerin başına gelebilmektedir. Ancak bu abdesti bozmaz ve namaza da bir zararı yoktur. Dübürden (arkadan) çıkan yellenmeden dolayı ise abdest bozulur.

Yanlışlıkla Osursak abdest bozulur mu?

Osurmak (yellenmek) abdest bozar mı sorusu internette sıkça aratılıyor. Fetvalara göre, yellenmek veya osurmak tuvalette yapılan şeylerden biri kabul ediliği için abdest bozulur ve yeniden abdest almak gerekir.

Namaz kılmayan birine selam verilir mi?

İlimle meşgul olana, Namazla meşgul olanlara (Ancak aralarında namaz kılmayan varsa ona selam verebilir.)

Namazda meleklere neden selam verilir?

Bazı alimlere göre, selam vereceğimiz melekler amellerimizi yazan Hafaza melekleridir (V. Zuhaylî, a.g.e). Buna göre, bu meleklere selam vermek, onları rahatsız edecek günahlardan uzak kalacağımıza dair söz vermek manasına gelir.

Ä°mam selam verirken imama uyulur mu?

İmamla aynı anda selâm verirse, mekruh olmakla birlikte namazı sahih olur. İmamdan önce selâm verdiğinden şüphe ederse namazı batıl olur. Malikilere göre ise, imama uyan kişi selam vermede imama uymalıdır ve imamın selâm vermesinden sonra selâm vermelidir.

Namaz kıldıktan sonra selam verirken ne denir?

Sünnete uygun olanı ise Hanefî, Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre 'es-selâmü aleyküm ve rahmetullah', Mâlikî mezhebine göre 'es-selâmü aleyküm' şeklindedir. Bazı fakihler tarafından 've rahmetullah'tan sonra 've berekâtüh' lafzının eklenmesinin mendup olduğu ifade edilir.

Namazda selam verdikten sonra konuşmak namazı bozar mı?

Namazda gerek bilerek gerekse yanılarak veya yanlışlıkla konuşmak namazı bozar. Konuşmak, birine seslenmek, hitap etmek şeklinde olabileceği gibi birine selam vermek, merhaba demek, verilen selama sözlü olarak karşılık vermek veya aksırana 'yerhamükellah' veya 'çok yaşa' demek şeklinde de olur.

Namazda selam vermeyi unutmak namazı bozar mı?

Selam vermese veya kendi isteği ile namaza aykırı bir davranışta bulunmasa bile namazı tamam olur. Ancak vacip terk edilmiş olur.

Namazda bir şey düşünmek namazı bozar mı?

İslam âlimleri bu hadisi şeriften hareketle namazda, akla ve kalbe gelen düşüncelerden dolayı, namazın bozulmayacağını ifade etmişlerdir (Kâsânî, Bedâî', I, 215; Şevkânî, Neylü'l-evtâr, III, 392).

Estağfirullah demek namazı bozar mı?

Getirilen istiğfarla namazdaki eksiklikler için Allah'tan bağışlanma dilenmiş olur. Bu itibarla, kılınan namazın akabinde imam ve cemaatin münferiden 'estağfirullah…' demesi sünnete uygun bir davranıştır.