namazın her rekatında okunan sure

Bir Fâtiha ile namaz kılınır mı?

Fatiha'dan sonra bir âyet de okuyabilirsiniz, bir surenin tamamını da... Başka sure bilmeyen, sadece Fatiha ile namaz kılabilir.

Rimel varken namaz kılınır mı?

Oje, ruj, rimel gibi vücut/deri üzerinde tabaka oluşturup suyun deriye ulaşmasına mani olan maddeler abdest ve gusle engel olur. Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir (Ali el-Kari, Fethu babi'l-İnaye, I, 31).

Namazda hep aynı sureleri okumak günah mı?

Cevap: Nimet-i İslâm'da Namazın mekruhları kısmında, namazda bir sûre tayin ederek diğerlerini okumamanın mekruh olduğu yazılıdır. Her rek'atte vâcib olan Fâtiha okumak; ayrıca vitir namazında hep okunması sünnet olduğu bildirilen sûrelerin okunması bundan müstesnadır.

Allahtan birşey isterken ne namazı kılınır?

HACET NAMAZI NEDÄ°R? / HACET NAMAZI KILINIÅžI

Hâcet Namazı, ahireti veya dünyası için bir isteği, dileği bulunan kişinin Allah rızası için kıldığı 4 veya 2 rekatlık bir nafile namazdır. Hacet namazı genellikle 4 rekat olarak kılınır. Fakat bazı rivayetlere göre 2 rekat veya 12 rekat da kılınabilir.

Çorap giymeden namaz kılınır mı?

Peygamberin (s.a.s.) çorapsız olarak namaz kıldırdığı kaynaklarımızda sabittir (Ebû Dâvûd, Salât, 91). Bu sebeple çorapsız olarak namaz kılmakta bir beis yoktur. Ancak mescitlere çorapsız girmek sağlık, temizlik vb. nedenlerden ötürü örfte hoş karşılanmıyorsa, bundan kaçınmak uygun olur.

Osurmak abdesti bozar mı?

Kokusu olsun veya olmasın, erkek ve kadının tenasül organından (ön kısmından) çıkan yel/gaz abdesti bozmaz. Bu durum çok nadir de olsa bazı kimselerin başına gelebilmektedir. Ancak bu abdesti bozmaz ve namaza da bir zararı yoktur. Dübürden (arkadan) çıkan yellenmeden dolayı ise abdest bozulur.

Çiş yapmak abdesti bozar mı?

Cevap: Vücuttan çıkan gaita, idrar, kan, ağız dolusu kusmak, arkasını bir şeye dayayıp uyumak, namaz içinde sesli gülmek, bayılmak, deli olmak, sarhoş olmak ve imanını gideren, küfre sebep olan bir iş yapmak veya bir söz söylemek. Bunların hepsi abdesti bozar.

Namazda bildiÄŸimiz sureleri okusak olur mu?

Sonuç olarak, namazda sûre ve âyetlerin tertibine riayet edilmemesi mekruhtur. Fakat bu, namazı bozacak ve tekrar kılmayı gerektirecek boyutta bir eksiklik değildir.'

İhlas ve Fatiha ile namaz kılınır mı?

Fatiha'dan sonra bir âyet de okuyabilirsiniz, bir surenin tamamını da... Başka sure bilmeyen, sadece Fatiha ile namaz kılabilir.

Namazda sola dönerken ne denir?

'[Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)] sağına, 'esselâmu aleyküm ve rahmetullah ve berekâtuhu' diyerek, soluna da 'esselamu aleyküm ve rahmetullah' diyerek selam verirdi.'

Namaz kılmak için en az kaç dua bilmek gerekir?

Namazda Kur'an-ı Kerim'den bir kısım okumak farzdır. Bu bakımdan bu kerdeşimiz sadece İhlas süresini bilse bile namazına devam etmelidir. Ayrıca namazda Fatiha suresini okumak vaciptir. Bu sureyi de ezberlemesi gerekir.

Namazda bildiÄŸimiz sureleri okusak kabul olur mu?

'Namazda okunan âyet ve sûrelerin, gerek bir rekât içinde gerekse ikinci rekâtla birlikte düşünüldüğünde, Mushaf'taki sıraya göre okunması sünnete uygundur. Bir sûreyi veya âyeti okuduktan sonra, ardından önceki bir sûreyi veya âyeti okumak mekruhtur. Fakat bu, namazı geçersiz kılacak bir durum değildir.

Telefondan dinleyerek namaz kılınır mi?

Kurul, 'Televizyon ve radyo gibi iletişim cihazları aracılığı ile başka bir mekandaki imama uymaya niyet etmekle mekan birliği gerçekleşmiş olmayacağından bu şekilde kılınan namaz geçerli değildir.' açıklamasında bulundu.

Kulaklık takarak namaz kılınır mı?

Aletin mahzuru olmaz. Eğer hoparlörden çıkan sese değil de imama uyulursa mahzuru olmaz.

Kulaklık ile namaz kılınır mı?

Bu durum çok nadir de olsa bazı kimselerin başına gelebilmektedir. Ancak bu abdesti bozmaz ve namaza da bir zararı yoktur. Dübürden (arkadan) çıkan yellenmeden dolayı ise abdest bozulur.

Namazda Osurdum ne yapmalıyım?

Bu idrarda birkaç damla kadardır. Dolayısıyle elbiseye veya bedene değmesinden dolayı namaza engel teşkil etmez. Elbette idrar damlayan yeri yıkamak veya kağıt kullanarak damlayı elbiseye bulaştırmamak daha güzeldir.

Idrarlı çamaşırla namaz kılınır mı?

Buna göre dinimizin ilke ve amaçlarına ve genel ahlak kurallarına aykırı olmamak kaydıyla söz konusu resimlerin evlerde bulundurulmasında ve bu evlerde namaz kılınmasında bir sakınca yoktur. Ancak bu resimlerin namaz kılanın görüş alanına girecek konumda bulunması mekruh görülmüştür (Fetavay-ı Hindiyye, I, 107).

Fotoğrafa karşı namaz kılınır mı?

Abdest bozulmasın diye tuvalet ihtiyacını tutmaya çalışarak kılınan namaz MEKRUHTUR! Cemaat sevabı gidecek olsa bile sıkışık abdestle namaza durulmamalıdır. Yalnızca cenaze namazında ve namazın vakti geçiyorsa sıkışıkken kılınabilir.

Az Sıkışıkken namaz kılınır mı?

Namaz kılarken gözleri yummak mekruhtur. Bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (a.s.m.), 'Sizden biriniz namaza kalktığı zaman gözlerini kapamasın.'

Namaz kılarken gözlerini kapatmak günah mı?

Allah'a hamd olsun. Erkek ve kadının yatak odasında namaz kılmasında dînen bir sakınca yoktur.

Yatak odasında namaz kılmak caiz midir?

Yani ibadetleri, nasıl emredilmişse o şekilde yapmak durumundayız. Farz namazların son iki rekâtında Fâtiha'dan sonra sûre okunmamasını da bu çerçevede değerlendirmek gerekir. Bununla birlikte farzların son iki rekâtında Fâtiha'dan sonra sûre okunursa bu, namaza bir zarar vermez.

Fatihadan sonra iki zammı sûre okunur mu?

Değerli kardeşimiz, Bir namazda bir ayet-i kerime tekrarlansa veya bir sure bir rekatta iki defa okunsa veya bir sure iki rekatta da okunsa bakılır: Eğer yalnız başına kılınan bu namaz bir nafile namaz ise mekruh olmaz.

Aynı sure ile namaz kılınır mı?

7- Zammı surenin unutulması ve rukuya gidilmesi durumunda tekrar kıyama geçilir ve zammı sure okunur. Namaz sonunda da sehiv secdesi yapılır. 8- Dört rekatlık farz namazın ilk iki rekatında bir şey okumayan ve bunu son iki rekatta hatırlayan kişi de sehiv secdesini yapar.

Namazda ne okuduÄŸunu unutmak?

Sual: Bir namazın her rekâtında aynı zamm-ı sûreyi okumak mekruh olur mu? Evet. Tam İlmihâl'de, (İmamın aynı namazların aynı rek'atlerinde, aynı âyetleri okumağı âdet edinmesi mekrûhdur. Yalnız kılanlar için de her namaz için böyledir denildi.

Namaz kılarken hep aynı zammı sure okunur mu?

Dört rekâtlı bir namazda, yanlışlıkla üçüncü rekâtta teşehhüde oturan kimse, bunu hatırladığında ayağa kalkıp namazına devam eder, rekâtlerini tamamlar ve namaz sonunda sehiv secdesi yapar. Çünkü namazın farzlarından olan kıyam ertelenmiştir.