nerminin mutfağı şekerpare

Şekerpare kimin?

Şekerpare, Turgut Özakman'ın 'Bir Şehnaz Oyun' adlı tiyatro oyunundan sinemaya uyarlanan, Atıf Yılmaz'ın yönettiği 1983 yapımı müzikal tarzda Türk filmi. Senaryosunu Yavuz Turgul'un yazdığı filmin başrollerinde İlyas Salman, Şener Şen ve Yaprak Özdemiroğlu oynamıştır.

Şekerpare nerenin meşhur?

Şekerpare nerede ünlü?

Turgut Özakman'ın 'Bir Şehnaz Oyun' adlı tiyatro oyunundan sinemaya uyarlanan ve 1983 yılında vizyona giren komedi türündeki Şekerpare filmi, Galata çevresi ve İstanbul Beylerbeyi'nde çekilmiştir. ŞEKERPARE FİLMİ KONUSU NEDİR?

Şekerpare neden denir?

Farsça şakarbūre شكربوره 'hamur ve şekerle yapılan bir tatlı' sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Farsça şakar شكر ve Farsça būre بوره 'börek' sözcüklerinin bileşiğidir.

Şekerpareyi kim buldu?

Gülgiller (Roseceae) bitki familyasından olan kayısılar, ağaçların özelliğine göre zerdali, kayısı, şekerpare gibi birbirine yakın ve fakat birbirinden farklı meyveler verir. Şekerpare diğer kayısılara oranla daha küçük boyutlarda olan ve daha tatlı olan kayısı türleridir.

Kayısı ile Şekerpare aynı mı?

Şekerpare, Türk mutfağından şerbetli ve hamurlu bir tatlı. Osmanlı mutfağında yer alır. Hamuru hazırlandıktan sonra, ufak parçalara bölünüp, yuvarlak biçiminde ayırılan Şekerpareleri fırına koymadan önce, üstlerine tuzsuz fındık, fıstık, badem, ceviz vb. kuruyemişlerden birer adet konur.

Şekerpare Osmanlı tatlısı mı?

Hamurunu hazırlamak için derin bir karıştırma kasesine 1 su bardağı pudra şekeri, 125 gram margarin, 2 yumurta, 2 yemek kaşığı hindistan cevizi, 1 paket vanilin, 1 paket kabartma tozu, 4 yemek kaşığı irmik ve azar azar unu koyup güzelce yoğuruyoruz.

Şekerpare hamuruna ne konur?

Şekerpare hamuru neden dağılır? Şekerparenin fırından erken çıkartılması dağılmasına sebep olacaktır. Şerbet tam olarak kıvam almadan şekerparelerin üzerine dökülürse şekerpareleriniz dağılacaktır.

Şekerparem neden dağıldı?

Şekerpareler piştiği zaman fırından çıkarıp 3 dakika bekletin. 3 dakika sonunda ılık olan şerbeti ( püf noktası; şekerpareler sıcak, şerbet ılık olmalı) şekerparelerin üzerine gezdirin.

Şekerpare şerbeti sıcak mı soğuk mu?

Pişen şekerpareler başka bir tepsiye alınır ve ılık şerbet dökülür. Soğuduktan sonra kapağı kapalı olarak bir gece dinlendirilir. Ara sıra kontrol edebilirsiniz. Afiyet olsun..

Şekerparenin üstü kapatılır mı?

Tatlınız sıcaksa soğuk şerbet, tatlınız soğuksa da mutlaka sıcak şerbet ilave etmelisiniz. Soğuk tatlı - soğuk şerbet ya da sıcak tatlı - sıcak şerbet olduğu durumlarda tatlı kolay kolay şerbetini çekmez.

Şekerpare şerbeti neden çekmez?

Şekerpareleri önceden yapıp birkaç gün kuru halde bekletebilirsiniz, yiyeceğiniz gün şerbetini hazırlayıp sıcakken soğuk şekerparelerin üzerine dökerseniz, yaklaşık 2 saat kadar bekledikten sonra tatlınız yemeye hazır hale gelecektir. Kuru halde beklediği için de tazeliğini de korumuş olacaktır.

Şekerpare bir gün önceden yapılır mı?

Şekerpareler piştiği zaman fırından çıkarıp 3 dakika bekletin. 3 dakika sonunda ılık olan şerbeti ( püf noktası; şekerpareler sıcak, şerbet ılık olmalı) şekerparelerin üzerine gezdirin.

Şekerpareye şerbeti ne zaman dökülür?

En önemli püf noktası şerbetin soğuk, şekerparelerin sıcak olması. Lezzetin ve kıvamın tam olması için bu kuralı atlamayın. Şerbeti döktükten sonra üzerini başka bir fırın kabı veya tepsisi ile kapatıp, kendi sıcağı ile bekletin. Arzunuza göre üzerine hindistan cevizi veya antep fıstığı dökebilirsiniz.

Şekerparenin püf noktası nedir?

Hazır Şekerpare Tarifi Nasıl Yapılır? Şerbeti için tenceremize suyumuzu ve şekerimizi koyuyoruz. Kaynamaya başlayınca limon suyunu damlatıp biraz daha kaynatıyoruz sonra altını kapatıyoruz. Borcama dizdiğimiz şekerparelerimizin üzerine sıcak şerbeti döküyoruz.

Şeker pare şerbeti sıcak mı dökülür soğuk mu?

Size şekerparenin püf noktasından bahsedeceğim. En önemli püf noktası hamurunu yaparken unu ilave ederken kıvamını yumuşak olmasına dikkat ederseniz birde şerbetlerken şerbeti ve tatlıyı ılık tutarsanız şerbeti eşit bir şekilde emer ve 2 saat sonra tamamen içine çekmiş şekerpareleriniz hazır olur.

Şekerparenin püf noktaları nelerdir?

Şekerpare fırına verildiğinde 3, 5 su bardağı şeker ve 4 su bardağı su kaynatılarak şerbet hazırlanır. Şerbet soğuyana kadar bekletilir. Fırından çıkan şekerparenin üzerinde dökülür. Yanına dondurma ile servis edebilirsiniz.

Şekerpare yanına ne yapılır?

Şekerpare hamuru neden dağılır? Şekerparenin fırından erken çıkartılması dağılmasına sebep olacaktır. Şerbet tam olarak kıvam almadan şekerparelerin üzerine dökülürse şekerpareleriniz dağılacaktır.

Şekerpare pişerken neden dağılır?

Şekerpare Tarifi Nasıl Yapılır? İlk olarak yoğurt, sıvı yağ, yumurta, tuz, kabartma tozu, vanilya ve un hamur yoğurma kabında güzelce yoğrulur ve el ile istenilen şekil verilir.

Şekerpare ye yoğurt konur mu?

Hamuru için:

2adetyumurta (1 yumurta sarısı ayrılacak) 1çay bardağıtoz şeker. 1çay bardağısıvı yağ 1çay bardağıirmik.

Şekerpareye irmik konur mu?

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dk kadar pişirin. Üzeri pembeleşmeye yakın olunca alın. Tam pembeleşmeyecek.

Şekerpare piştiğini nasıl anlarız?

Şerbeti için tozşeker ve suyu bir tencerede kaynatın. Limon suyunu ekleyin ve bir-iki taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Soğuk tatlının üzerine sıcak şerbeti gezdirin. Tatlının üzerini streç filmle kapatın ve 15 dakika bekletin.