nişan töreni konuşma örnekleri

Yüzük takma merasiminde ne söylenir?

'Evliliğin temeli olarak atılan bu merasimde, yüzükleri takma görevine beni layık gören (gelinin adı) ve (damadın adı) ile ailelerine sonsuz teşekkür ediyorum.

Istemede yüzüğü kim takar?

Bu sırada, kız tarafının önceden hazırlayıp süslediği söz tepsisi (tercihen gümüş) ya da söz yastığı üzerinde yüzükler gelir. Sözü kesecek olan aile büyüğü, güzel temenniler eşliğinde yüzükleri takıp sözü keser. Ardından da, erkek tarafı gelin adayına armağan etmek için getirdikleri takıları takar.

Erkek söz yüzüğü takar mı?

Söz yüzüğü kadın erkek fark etmeksizin sağ ele takılır. Evlilik ile beraber ise alyanslar sol ele takılır. Söz yüzüğü alımında kimi zaman alyans modellerine yer verilirken kimi zaman ise tek taş yüzükler tercih edilebiliyor.

Yüzüğü hangi taraf keser?

Nişan yüzüklerini genellikle kız tarafının yüzüğünü erkek, erkek tarafınınkini kız alır. Nişan yüzükleri; nişan tepsisi ve bir kurdele ile birlikte gelir. Aile büyüklerinden birinin konuşması ve iyi dileklerle birlikte çiftlerin sağ el yüzük parmaklarına yüzükler takılır ve kırmızı kurdele kesilir.

Söz yüzügü kim alır?

Söz Yüzükleri ve Söz Tepsisi

Öncelikle 'Söz yüzüklerini kim alır' sorusunun cevabıyla başlayalım! Söz merasimi esnasında aile büyüğü tarafından çifte takılan yüzükleri erkek tarafının ailesi alır. Kız tarafı söz yüzüklerini koymak için önceden süslü bir söz tepsisi hazırlar.

Söz tepsisi kim tutar?

Söz ve Nişan Tepsisini Kim Tutar? Söz ve nişan tepsileri genellikle gelinin yakın bir arkadaşı ya da düğünde nedimesi olacak kişi tarafından tutulur. Fakat mutlaka böyle olmak zorunda değildir, tepsiyi herhangi biri de tutabilir. Bazı durumlarda tepsiyi gelinin kız kardeşi ya da akrabalarından bir ide tutabilir.

Söz masrafları kime ait?

Geleneklere göre söz masrafları erkek tarafına aittir. Erkek tarafı gelinin söz elbisesinden söz yüzüklerine, isteme çiçeği ve çikolatasına kadar tüm masraflardan sorumludur. Sözde erkek tarafının alacakları arasında geline takılacak takılar da vardır.

Isteme yüzüklerini kim alır?

Nişan yüzüğü, söz yüzüğü gibi aile bireyleri arasında yapılan bir törenle birlikte çiftin parmaklarına takılır. Nişan yüzüklerini genellikle kız tarafının yüzüğünü erkek, erkek tarafınınkini kız alır.

Nişan yüzüklerini kim alır?

Her iki yüzük de genellikle alyans şeklinde olur ve tören sırasında çiftlerin sağ ellerinin yüzük parmağına takılır. Aralarındaki tek fark birinin söz töreni sırasında, diğerinin ise nişan töreni sırasında takılmasıdır.

Evlenene kadar kaç yüzük takılır?

Nişan ve Söz arasındaki başlıca farklar;

Söz, evliliğin resmi olmayan bir ilanıdır. Sözden itibaren gençlerin ilişkisi toplumun gözünde meşrulaşır. Nişan merasimi gelenekleri, iki ailenin ve evlenmesi planlanan çiftin birbirlerini daha iyi tanımasını sağlar.

Sözlü ve nişanlı aynı şey mi?

Hayır günah değildir takılmasında hiçbir beis (sakınca)yoktur. parmağa veya sol eline de taktığı olmuştur. Sağ ele de, sol ele de yüzük takmak caizdir. Küçük parmağa veya yanındaki parmağa takılır.

Isteme töreninde yüzük takılır mı?

Nişanlılık bir akit değil bir «evlenme va'di» nden ibarettir. Bu yüzden nişanlılara böyle bir va'd yalnız başlarına kalma ve gezip-dolaşma hakkı vermez. Ancak ailece veya başkalarının bulunduğu sırada nişanlıların görüşmesi ve belki kuracakları yuva ile ilgili karşılıklı görüş alışverişi yapmaları mümkün ve caiz olur.

Nişanlı ile gezmek caiz mi?

Geleneklere göre damadın yüzüğünü gelin, gelinin yüzüğünü de damat tarafı alır. Ancak günümüzde nişan yüzükleri alyans seti olarak satıldığı için yüzüklerin erkek tarafınca alındığını da söyleyebiliriz. Tabii, geline nişanda takılacak hediyeler de var.

Damadın söz yüzüğünü kim alır?

Genellikle kız isteme yüzüklerinin erkek tarafının, nişan alyanslarını ise kız tarafının alması daha uygun olarak bilinir.

Alyansı kim alır?

Nikah yapmadan kız arkadaşınızla, nişanlınızla, sevişmeniz, öpüşmeniz günahtır.

Sözlüyken öpüşmek günah mı?

Çünkü oruç,(harama düşmekten) bir himâyedir.' (Buhârî; hadis no: 5065. Müslim; hadis no: 1400). Nişanlısıyla olan cinsel ilişkisi hakkındaki sorusuna gelince, eğer nişanlısından kasıt, dini nikah kıydığı kadın ise, onunla girdiği cinsel ilişkiler geçerli ve helal olan ilişkilerdir.

Nişanlıların sevişmesi günah mı?

Bir erkek ve kadının, nikahsız olarak ellerinin birbirine değmesi ve yalnız kalmaları caiz değildir. Mahrem olmayan kadına bakmak haram olduğuna göre, onlara dokunmak veya tokalaşmak mutlaka haramdır.

Evli değilken el ele tutuşmak günah mı?

nişanlılık çiftlerin birbirine evlilik sözü vermesi ile olur. yüzüğe, törene, kız istemeye gerek yoktur. örfi olarak nişan büyük bir tören şeklinde yapılıyor. söz ise istemeden hemen sonra yüzük takma ile oluyor.

Söz ile nişan nedir?

Söz tepsisini birçok yörede kız tarafı alır. Yine de bazı yörelerde erkek tarafının çikolata ile birlikte söz tepsisini alması ve kız tarafına getirmesi adettendir.

Damat kahve tepsisini kim alır?

Erkek tarafına verilecek olan söz bohçası damadın kişisel kullanımına uygun hediyelerden oluşur. Pijama takımı, terlik, çorap, mendil, havlu gibi hediyelerin yanı sıra cüzdan, tıraş takımı, parfüm gibi hediyeler de konabilir.

Istemede erkek tarafı ne yapar?

Düğünde damada takılan takıların başında saat ve kolye gelir. Bu da genellikle gelin ya da gelinin ailesi tarafından alınır. Damadın yakın çevresinin de bu kapsamda hediyeler aldığı da görülür. Düğünde damada takılan hediyelerden biri de paradır.

Damada düğünde ne takılır?

Nişan töreni sırasında gelin ve damat, bir aile büyüğünün yanında bir araya gelir; nişan yüzükleri kırmızı kurdele ile birbirine bağlı bir şekilde genç bir kız tarafından bir tepside tutulur. Aile büyüğü, nişan konuşması yaparak çiftlere yüzüklerini takar ve kurdeleyi keser.

Nişan yüzüklerini kim kesmeli?

Genellikle erkek tarafından bir aile büyüğü, iyi dilekleriyle bir konuşma yaparak yüzükleri takar ve yüzükleri birbirine bağlayan kırmızı kurdeleyi keser.