receb ayının kaçıncı günündeyiz

Receb kimin ayı?

Peygamberimiz üç aylar hakkında şöyle buyururlar: 'Recep Allah'ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır'' Bu ayların başlangıcında Hz. Peygamberin şöyle dua ettiği de rivayetler arasında yer almaktadır.

Recep ayı neden haram ay?

Haram aylar, hürmete lâyık aylar (Zilkâde, Zilhicce, Muharrem, Receb). Bu aylarda savaş yapmak yasak olduğu için bu adı almıştır.

Peygamber efendimiz Recep ayında ne yapardı?

İslâmiyet gelince de Receb ayına mahsus olan saygı devam ettirildi. Bilhassa Regaib ve Mi'rac gibi tecellilerle şereflendirildi. Receb'e, 'recm ayı' da denir. Buna göre, mü'minlerin eziyet ve zahmet vermemesi için şeytanlar bu ayda taşlanır, kovulup uzaklaştırılır.

Recep ayında 1 gün oruç tutulur mu?

Hadis-i Şeriflerde zikredildiği üzere; 'Allah-u Teala, her kim Recep'in birinci gecesinde oruç tutarsa üç sene ibadet sevabı verir' buyuruluyor. İbni Abbar (R.A) rivayet ettiği bir hadisi şerifte Resullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: 'Recebin ilk gününün orucu üç senenin, üçüncü gününki ise, bir senenin keffaretidir.

Haram aylar hangisi?

Zilkade, zilhicce, muharrem ve recebden oluşan bu aylar haram aylar (el-eşhürü'l-hurum) diye anılırdı.

Haram aylar çıkınca ne demek?

5. âyette, haram aylar çıkınca artık müşriklerin sıkı bir takibe alınmaları gerektiği bildirilmiştir. Zira süre verilerek yapılan bildirimden sonra karşı tarafın ilân edilen yasak bölgede müşrik sıfatıyla varlığını sürdürmeye çalışması savaşı tercih etmiş oldukları anlamına gelecektir.

Zilkade ve zilhicce ne demek?

Zilkade veya Zulkadetu'l-Haram, Kameri ayların on birincisidir. Bu ay, savaşılması haram olan haram aylardandır (Muharrem, Recep, Zilkade ve Zilhicce). Zilkade, oturmak anlamına gelir. Araplar bu ayda savaştan geri kalıp oturduklarından dolayı bu aya bu ad verilmiştir.

3 aylarda yapılan dualar kabul olur mu?

Ahiret sermayesinin artmasına vesile olan kudsî aylardır. Üç Aylar, dua ve tövbelerimizin kabul edilme ümidini daha fazla hissedeceğimiz aylardır. Recep Ayı ile başlayan, Şaban ile devam eden ve Ramazan Ayı ile sona eren Üç Aylar'ı dualarla ibadetlerle geçirmek çok önemlidir.

Recep ayının ilk 10 günü tesbihi nedir?

Recep ayı içerisinde ilk 10 gün, ikinci 10 gün ve üçüncü 10 gün tesbihleri bulunur. Üç aylar boyunca her gün 1100 kere ''La İlahe İllallah'', 100 kere de ''Muhammedürresulullah'' diye bu tesbihe devam edilir. Daha sonra 1660 defa ''Ya Allah'' diye tesbih çekilir.

Recep ayının adı nereden gelir?

Recep Ayı, gerek İslam'dan önce gerekse İslam'dan sonra mukaddes bilinen bir aydır. Receb kelimesi sözlükte 'korkmak; saygı duymak, tâzim göstermek' anlamlarını ihtiva eden 'recb' kökünden gelmektedir. Bu itibarla, Receb, kendisine hürmet edilen, saygı duyulan ve savaşmanın haram kabul edildiği dört aydan biridir.

Recep ayının ilk 10 günü zikri nedir?

Üç aylar boyunca her gün 1100 kere ''La İlahe İllallah'', 100 kere de ''Muhammedürresulullah'' diye bu tesbihe devam edilir. Daha sonra 1660 defa ''Ya Allah'' diye tesbih çekilir. Üç aylar boyunca her gün 1100 kere ''La İlahe İllallah'', 100 kere de ''Muhammedürresulullah'' diye bu tesbihe devam edilir.

Üç aylarda hangi tesbihler çekilir?

Allâhümme bârik lenâ fi Recebe ve Şa'bân, ve bellignâ Ramazân. Üç Aylar girdiği zaman Hz. Peygamber (S.A.V.) şöyle dua ederdi; ' Ey Allah'ım; Recep ve Şabanı bize mübarek kıl, bizi Ramazana kavuştur.'

Üç aylarda hangi dualar okunur?

Recep ayı ibadet, dua, zikir ve hayırlı işlerle meşgul olunması gereken bir aydır. Haram aylardan biri olması hasebiyle bu ayda sevaplar katlanacağı için, bol bol Kur'an-ı Kerim okunmalı, istiğfarda bulunulmalı, namaz kılınmalı ve oruç tutulmalıdır.

Recep ayının ilk günü ne yapılır?

Bu aylar dua ve tövbelerimizin kabul edilme ümidini daha fazla hissedeceğimiz aylardır. – Kur'an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur'an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.