rüyada pişmaniye yemek

PiÅŸmaniye ne anlama gelir?

Pişmaniye'nin kökeni İrana dayanıp, koyun yününe benzediği için yün gibi anlamına gelen 'Peşmek' adını almıştır ve zamanla Türkçe'de pişmaniye olarak anılmıştır.

Tel piÅŸmaniye nedir?

Eski dilde peşmine denilen pişmaniye tel helva, çekme helva, tel tel, tepme helva ve keten helva isimleri ile anılan yağ, şeker ve un ile yapılan oldukça zahmet gereken bir yapımı olan iran kökenli geleneksel bir tatlıdır. 1800'lü yıllarda evlerde yapılan pişmaniye Kastamonu da üretilmeye başlamıştır.

Pişmaniye Türklerin mi?

Tatlının kökeni İran coğrafyasına dayanır. Görünüşü koyun yününe benzediği için yün gibi anlamına gelen peşmek (پشمک) kelimesinin zamanla Türkçede 'pişmaniye' diye söylenmeye başlandığı muhtemeldir. Peşmîne aynı zamanda Osmanlıda yünden ve kıldan yapılan bir nevi kumaş adıdır.

PiÅŸmaniye kim icat etti?

Adını İzmit'le duyuran pişmaniyenin asıl mucidi, 1600'lü yıllarda İzmit'e gelen Şekerci Agop usta olmuş. Onun gizli tarifiyse İzmitli muhasebeci İbrahim Efendi tarafından günümüze taşınmış Daha önce elle üretilen Pişmaniye şimdi modern makinalara teslim.

Tel helvası nedir?

Bayburt'ta özellikle kış mevsiminde köy odaları ve köy konaklarında pişirilen yöreye özgü 'Bayburt tel helvası' geleneği bugün hala yaşatılıyor. Şeker, su, irmik ve limon kullanılarak hazırlanan ve kar yüzeyine bırakılıp soğutulan tel helva, yörede kış aylarının vazgeçilmez tatlıları arasında yer alıyor.

Tel helva nereye ait?

Eskişehir bölgesinde 'tel tel', Kastamonu' da 'çekme' ya da 'çekme helvası' olarak bilinmektedir. 'Peşmek', 'tel helva', 'keten helva've 'çekme helva', pişmaniyenin farklı şekillerde piyasaya sunulan türleridir.

Saray Helvası kimin?

Saray helvası Kocaeli ilinin İzmit ilçesine ait bir pişmaniye türüdür. Çeşitli adlarda anılan bu tatlıya Osmanlı Dönemi'nden beri Kocaeli ilinde 'Saray Helvası olarak adlandırılmaktadır.

Neden adı pişmaniye?

Pişmaniye'nin kökeni İrana dayanıp, koyun yününe benzediği için yün gibi anlamına gelen 'Peşmek' adını almıştır ve zamanla Türkçe'de pişmaniye olarak anılmıştır. Özgün ve hafif bir tatlı olması pişmaniye'nin Türkiye'nin her yerinde aranmasını ilgi görmesini sağlamıştır.

PiÅŸmaniye ne zaman bozulur?

Pişmaniyenin raf ömrü genelde sonbahar ve kış aylarında 6 ay, ilkbahar ve yaz aylarında 3 aydır. Güneş ışığı almamasına dikkat edilmeli ve nemden korunmalıdır. Serin ve kuru yerde muhafaza edilmelidir.