sigortamın aktif olduğunu nasıl öğrenirim

Sigorta primi yatmazsa ne olur?

Sigorta primlerinin eksik ödenmesi halinde işverenin sorumlu olduğu ceza gündeme gelecektir. İşverene gecikme cezası, zammı ve idari para cezası kesilir. İşçi bütün bunlar dışında dava yoluna başvurarak hizmet tespit davası açabilir. Bu dava neticesinde hem işveren hem SGK dava edilir.

1 aylık SGK primi ne kadar?

Bu kategoride 5 puanlık prim indiriminden yararlananlar Aylık Kazanç Alt Sınırına Göre Ödenecek Aylık Prim 1.626,30 TL iken Aylık Kazanç Üst Sınırına Göre Ödenecek Aylık Prim 12.197,25 TL olmaktadır. 2022 senesinde genel olarak aylık olarak ödenecek sigorta primi aslında 1200.96 TL tutarına yükseltilmiştir.

Sigortalı çalışan elden maaş alabilir mi?

İşçinin aylık net maaşının tamamının veya bir kısmının, fazla mesailerinin, primlerinin yahut yol ve yemek ücretinin elden ödenmesi söz konusu olabilir. İşçiye elden ödeme yapmak hangi ücret türüne ilişkin olursa olsun işçi açısından iş akdinin haklı nedenle feshine sebep oluşturacaktır.

30 günlük sigorta primi ne kadar 2022?

1/1/2022-31/12/2022 tarihleri arasında, Aylık kazanç alt sınırına göre: 166,80 TL x 30 x % 35 = 1.751,40 TL (/30 x gün sayısı), Aylık kazanç üst sınırına göre:1.251,00TL x 30 x % 35 =13.135,50 TL (/30 x gün sayısı), ödeyeceklerdir.

Kendi sigortamı nasıl öderim?

İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin e-devlet üzerinden veya 'İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi' ile ikametgahlarının bulunduğu yerdeki SGK ünitelerine başvurmaları gerekmektedir. Tekrar isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin ise talep dilekçesi ile müracaat etmeleri gerekmektedir.

Dışarıdan SGK ödemesi ne kadar 2022?

Buna göre 2022 yılı için; prime esas günlük kazanç alt sınırından kazanç beyanında bulunan bir isteğe bağlı sigortalının ödemesi gereken aylık prim tutarı 1.601,28 TL'dir.

2022 asgari sigorta primi ne kadar?

Asgari ücretin SGK primi (işçi payı yüzde 14) 905 lira 94 kuruş, işsizlik sigortası primi (işçi payı yüzde 1) 64 lira 71 kuruş, SGK primi (işveren payı yüzde 15,5) 1003 lira 1 kuruş, işsizlik sigortası primi (işveren payı yüzde 2) 129 lira 42 kuruş olarak hesaplandı.

Elden alınan maaş nasıl ispatlanır?

Elden maaş aldığını gösteren üstünde işveren ya da iş yerinin imzasının ve kaşesinin olduğu makbuz, Sigortalının bankadan kredi çekmek için işverenden aldığı gerçek ücreti gösteren ve bankaya sunulan belge, İş sözleşmelerinde yazılı olan tutar, Fazla mesai yapıldıysa bunu kanıtlayan her türlü belge.

Elden maaş vermek suç mu?

Dolayısıyla şu an yürürlükte olan mevzuata göre 5 veya daha fazla çalışanı bulunan işyerlerinde, çalışanlara ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki alacaklarının elden ödenmesi yasak. Banka yoluyla ödenmesi zorunlu. Bu zorunluluğa uyulmaması halinde ise idari para cezası uygulanmaktadır.

Maaşın bir kısmı neden elden verilir?

İşçinin aylık net maaşının tamamının veya bir kısmının, fazla mesailerinin, primlerinin yahut yol ve yemek ücretinin elden ödenmesi söz konusu olabilir. İşçiye elden ödeme yapmak hangi ücret türüne ilişkin olursa olsun işçi açısından iş akdinin haklı nedenle feshine sebep oluşturacaktır.

Kaç aylık sigortam var?

SGK gün sorgulama yapmak için www.sgk.gov.tr ya da e-devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. Gerekli kimlik bilgilerinizi ve T.C. numaranızı kullanarak www.turkiye.gov.tr adresinden şifresiz olarak SGK gün sorgulama işlemini yapabilirsiniz.

EYT kaç gün prim istiyor?

Kadınlar 20 yıl, erkekler 25 yıl sigortalılık süresini ve 5000 prim gün sayısını dolduran emeklilik hakkını kazanabilecek. Emekli olup da 10 gün içinde aynı işyerinde işine devam eden emekliler için yüzde 5 sigorta teşviki sağlanacak. Taşerondan işçi kadrosuna geçenler için zorunlu emeklilik kaldırılıyor.

10 yıl kaç gün prim yapar?

Daha geç sigortalı olan kişiler de 10 yılla, yani 3600 günle emekli olma hakkına sahip.

5000 prim günü kaç yıl eder?

Kanundaki değişiklik öncesinde kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise bu değişiklik öncesi 5000 gün prim şartı ve 25 yıl sigortalılık süresi yeterliydi. 5000 gün prim yaklaşık olarak 13.5 yıla denk düşerken 18 yaşında çalışmaya başlayan bir kadın 38, 18 yaşında çalışmaya başlayan bir erkekse 43 yaşında emekli olabiliyordu.

5 bin prim günü kaç yıl eder?

Kanundaki değişiklik öncesinde kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise bu değişiklik öncesi 5000 gün prim şartı ve 25 yıl sigortalılık süresi yeterliydi. 5000 gün prim yaklaşık olarak 13.5 yıla denk düşerken 18 yaşında çalışmaya başlayan bir kadın 38, 18 yaşında çalışmaya başlayan bir erkekse 43 yaşında emekli olabiliyordu.

EYT kaç yaşına vuruyor?

EYT'de herhangi bir yaş sınırı istenmeyecektir

Tekrar hatırlayacak olursak, emekli olmak için prim günü, sigortalılık süresini ve yaşı tamamlamak gerekiyor. Yaptığımız düzenlemeyle ilk iki şartı baz alıyoruz. EYT'de herhangi bir yaş sınırı istenmeyecektir.

EYT de yaş sınırı var mı?

Yaş sınırı yok. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de Emeklilikte Yaşa Takılanlar'a ilişkin toplantı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, EYT düzenlemesiyle ilgili detayları paylaşarak yaş sınırının olmadığını duyurdu.

1800 gün ile emekli olunur mu?

Malulen emekliliğe başvurabilmeniz için diğer bir şart, 1800 prim günü ve 10 yıllık sigortalılık süresine sahip olmanız. Eğer bir başkasının bakımına muhtaç derecede malulseniz, bu durumda 10 yıl aranmıyor ve 1800 gün yeterli sayılıyor.

57 yasinda emekli olunur mu?

Şu an yürürlükte olan mevzuaata göre kısmi emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı var. Şartlar 1999 öncesine dönerse 3600 prim gününü dolduran vatandaşlar da 50-55 yaş şartını sağladıklarında emekli olabilecek.

600 gün prim kaç ay eder?

Buna göre son 3 yıl içinde 600 gün prim ödeyene 6 ay, 900 gün prim ödeyene 8 ay ve 1080 gün prim ödeyene 10 ay maaş ödeniyor. İşsizlik maaşı hesaplanırken son 4 aydaki brüt maaşınızın ortalaması alınıyor. Bunun yüzde 40´ı işsizlik maaşı olarak ödeniyor.

EYT de prim günü kaç olmalı?

EYT EMEKLİLİK ŞARTLARI NEDİR? - 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydının bulunması, - 5000 günlük prim ödemesinin tamamlanması, - Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresinin dolması gerekir.

EYT yaş şartı olacak mı?

Bugün sizlerle paylaşacağımız düzenleme ile yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız daha emekli olma hakkına kavuşuyor. Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır.

4A sigortalı ne demek?

4a sigorta, geçmişte Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) kapsamında bulunan kişilerin SSK ile Bağ-Kur'un SGK altında birleşmesi sonrasında girmiş olduğu kapsamı ifade eder. Önceden kendi işini kuran kişiler Bağ-Kur, çalışanlar ise SSK kapsamında sigortalanırdı.

Ilk işe giriş tarihi önemli mi?

1999 öncesinde sigortalı olduktan sonra erkekler için 25, kadınlar için 20 yılı doldurmuş olmak gerekirken, sonradan sigortalı olanlar için yıl şartı aranmıyor. Yani 9 Eylül 1999'dan sonra ilk kez sigortalı olanlar için emeklilik şartları ikiye düşüyor. Yaş ve prim geçerli oluyor yıla bakılmıyor.

SGK 4a mi 4B mi?

SSK, eskiden SSK'ya prim ödeyenlerin dahil olduğu br sigorta sistemiydi, ancak 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu kanunu ile 16 Mayıs 2006 tarihinde kurulan SGK'ya devroldu ve SSK sigortası da 4a sigortasına dönüştü. Diğer bir ifadeyle devirle birlikte SSK sigortasının adı 4a sigorta oldu.

4D hemÅŸire nedir?

4D kadrosunda işçi kadrolarında belirsiz süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan sürekli işçiler ile mevsimlik veya kampanya işlerinde ya da orman yangınıyla mücadele hizmetlerinde ilgili mevzuatına göre geçici iş pozisyonlarında altı aydan az olmak üzere belirli süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan geçici işçiler ...

4A sigorta başlangıcı sayılır mı?

4/a (SSK) sigortalılarının emeklilik açısından sigortalılık sürelerinin başlangıcı, adlarına ilk defa uzun vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödenmeye başlandığı tarih kabul ediliyor.

4 A sigorta ne demek?

4A, SGK'ya prim ödeyen çalışanları kapsamaktadır. 4A, bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışma durumu olan bireylerin çalışma alanını ifade etmektedir. 4A sistemi kapsamında emekli maaşı hesaplama için Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu'na ait olan adres üzerinden sorgulama yapılması mümkün olmaktadır.