ısparta haber32

Isparta nereden ayrıldı?

Yüzyılın ilk yarısında, Mektubi Hulefasından Sait Efendi'nin 1831 yılında yaptığı nüfus sayımında Isparta'nın merkez kazada toplam erkek nüfusunun 6.310 olduğu görülmektedir. Isparta, 1846 yılındaki düzenleme ile kurulan Konya Vilayeti'ne bağlı Hamid Sancağı'nın merkezidir. O zamanki adı Hamidabad idi.

Isparta'nın eski adı nedir?

8. yüzyıl başlarında kısa bir süre Abbasi yönetimine giren kentin adı, Arap kaynaklarında Sabart olarak geçmektedir. Selçuklu tarihçisi, İbn Bibi, Isparta kalesinin ve vilayetinin Anadolu Selçuklu Sultanı III. Kılıç Arslan zamanında, 1204 yılında Selçuklular tarafından fethedildiğini yazmaktadır.

Isparta neyi ile meÅŸhur?

Şimdilerde adını lavanta bahçeleri ve gül bitkisi ile duyuran Isparta, bundan yıllar sonra daha da ünlü bir şehir olacağa benziyor. Yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilen bu şehrin en bilinen simgesi ise gül olmakta.

Isparta öğrenci şehri mi?

Isparta, Öğrenci Dostu Üniversite Şehri Araştırmasında 192 üniversite arasında 80 puanla 21. sıraya yerleşerek yüksek memnuniyet hissedilen şehirler arasında yerini aldı.

Isparta kim fethetti?

Hamitoğlu Kemaleddin Hüseyin Bey, 1374 yılında yaptığı bir antlaşmayla, Isparta'yı Eğirdir, Karaağaç, Beyşehir, Seydişehir ve Yalvaç ile birlikte 80 bin altın karşılığında Osmanlı devletine vermiştir. 1390 yılında Kemaleddin Hüseyin Bey'in ölümüyle Isparta ve çevresi Osmanlı topraklarına kesin olarak katılmıştır.

Isparta hangi ülkenin?

Isparta nın en büyük ilçesi hangisi?

ISPARTA ilinin Nüfusu En büyük ilçesi MERKEZ (266.982) , ISPARTA ilinin Nüfusu En küçük ilçesi YENİŞARBADEMLİ (2.592) olmuştur.

Isparta nasıl bir yer?

Akdeniz Bölgesi'nin kuzey batısında kalmakta olan Göller Bölgesi'nde yer alıyor. Milli parklarla çevrili olan Isparta özellikle doğa turizmi sevenler açısından bulunmaz bir coğrafya. Hem dağları hem gölleriyle ünlü. Ayrıca içerisinde pek çok antik kent ve ören yeri barındırıyor.

Isparta nın meşhur meyvesi nedir?

Isparta ili aynı zamanda eski halıları ile de meşhurdur. Türkiye genelinde bilinen Isparta halısı kaliteli, desenleri ile ilgi çeken ve el emeği olan ürünlerdir. Aynı zamanda Eğirdir ilçesinde üretilen elma ve kirazlar ile de meşhurdur.

Isparta Ne unlu?

Isparta gül üretiminin en fazla olduğu şehirdir. Üretilen güller ile gül kokulu tespihler, sabunlar, mumlar, seccadeler, parfümler, gül yağı, gül kolonyası, gül suyu, gül reçeli, gül lokumu gibi çok sayıda ürün üretilip satılmaktadır. Gül üretiminin yanında Isparta'da lavanta üretimi de meşhurdur.

Isparta nın diğer adı nedir?

Eski Yunan dilinde Sporada dağınık anlamına gelmektedir. İlimiz, Mora Yarımadası'ndaki Isparta gibi yedi tepe üzerine kurulmuştur. İsporada ismi zamanla Isparta haline gelmiştir. Şehrimizin ismi Şemseddin Sami'nin eseri olan Kamus-ul Alam'da da geçmektedir.

Isparta nın adı nereden geldi?

2000 yılının Kasım ayında atv ile birlikte Mehmet Emin Karamehmet, Turgay Ciner ve Murat Vargı'nın ortaklığıyla kurulan MTM'ye satıldı. Ancak 2001 yılının Ocak ayında yeniden Dinç Bilgin'e devredildi. Ardından 2001 yılında Cem Uzan'ın sahibi olduğu Star Medya Grubu bünyesine katıldı.

Kanal 32 sahibi kim?

Star Medya Grubu bünyesinde 'Türkiye'nin en yeni Televizyonu' sloganıyla yayın hayatına başlayan tv4; çocuk, kadın, aile, yaşam, aktüalite ve müziğin de içinde yer aldığı zengin bir formatta hazırlandı.

Kanal 7 kime satıldı?

TV100, 3N Medya bünyesinde yayın yapan haber kanalı. Sahibi iş insanı Necat Gülseven'dir. Kanal, 15 Temmuz 2014 tarihinde dönemin Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur'un oğlu İsmail Uğur tarafından Balıkesir'de kuruldu.