travma ve afet ruh sağlığı çalışmaları derneği

Travma yasadigini nasil anlarsin?

Davranışsal tepkiler: Uyku ve yeme bozuklukları, sosyal çevreden uzaklaşma, kendini ihmal etme, içe kapanma, alkol ve madde kullanımı, kaçınma davranışları, konuşmama, dikkatsizlik ve dağınıklık, sürekli aynı şeyle uğraşma, hiçbir şey olmamış gibi davranmak, travma karşısında gösterilen belli başlı davranış ...

Geçmiş yaşam travmaları nasıl temizlenir?

Psikolojik ÅŸok ne demek?

Akut stres tepkisi (akut stres bozukluğu, psikolojik şok, mental şok veya basitçe şok), korkunç ya da travmatik bir olaya karşı tepki olarak ortaya çıkan psikolojik bir durumdur.

Kaç çeşit travma var?

Travmanın pek çok çeşidi bulunmaktadır. Örneğin; künt travma, psikolojik travma, blast yaralanma, multipl travma, post travmatik stres bozukluğu, yüksek basınç, yırtılma ve kavite oluşumu, travma çeşitleri arasında yer almaktadır.

Psikolojide geçmiş temizleme nasıl yapılır?

Danışan yarı hipnotize bir durumdayken çocukluk dönemlerine gidilmesi sağlanır. Çocukluk dönemlerinde yaşadığı olaylar, anılar hatta travmaların gün yüzüne çıkarılması sağlanır. Daha sonra kişinin hafızasında hayatını olumsuz olarak etkileyen anılar olumluya dönüştürülür.

Bilinçaltı temizliği ne demek?

Bilinçaltı temizliği, kişinin anne karnından bu güne kadar yaşadığı olayların bilinçaltında yarattığı olumsuz izlerin bulunarak, fark edilmesini sağlayan ve bunların kişinin hayatında yarattığı negatif etkinin giderilmesine yardımcı olan bir yöntemdir.

Psikolojide EMDR ne demek?

EMDR terapisi yaşadığımız ve etkisinden kurtulamadığımız rahatsız edici olay, anı ve huzursuzlukları anlamlandırarak etkisinden çıkmamızı ve rahatlamamızı sağlayan bir yöntemdir. EMDR bir psikoterapi çeşididir, bu terapi boyunca zihnimizde yer alan anılarımıza ait bilgileri yeniden işleriz.

Akut anksiyete bozukluÄŸu nedir?

Kişinin aşırı bir travmatik stresle karşılaşmasından, yaşamasından ya da duymasından sonra ortaya çıkan bir sendromdur. Kişi bu yaşantı karşısında korku ve çaresizlikle tepki verir, aynı olayı sürekli olarak yeniden yaşar ve travmayı hatırlamaktan kaçınmaya çalışır.

Şok girdiğini nasıl anlarız?

Travmalar büyük 'T' ve küçük 't' şeklinde iki ana gruba ayrılır. Büyük T travmalar herkes tarafından travma olarak algılanan olaylardır. Örneğin terör, deprem, sel, savaş vs. Küçük t ise herkes tarafından travma olarak algılanmayan ama kişiye özel olarak travma etkeni olabilen olaylardır.

Kaç çeşit şok vardır?

Soykırımdan kurtulanlarla yapılan bir çalışma, ebeveynlerin yaşadığı travmanın genler yoluyla çocuklara da geçtiğini ortaya koydu. Travmadan kaynaklı genetik değişimin saptanmasıyla, insan deneyimlerinin sonraki kuşakları kalıtım yoluyla da etkileyebileceği tezi, şu ana kadarki en açık kanıtını bulmuş oldu.

Travma kaç gruba ayrılır?

Büyük 'T' Travma Nedir? Büyük 'T' travma bireyin kendisini güçsüz hissetmesine ve çevresinde çok az kontrole sahip olmasına neden olan olağanüstü ve önemli bir olay olarak ayırt edilir. Bu tür olaylar doğal afet, terör saldırısı, cinsel saldırı, muharebe, araba veya uçak kazası olabilir.

Travma genetik mi?

Büyük T dediğimiz travmalar bu niteliktedir. Savaş, terör saldırıları, silah veya bıçak gibi öldürücü aletlerle yaralanmalar, taciz ve tecavüz olayları, işkenceye maruz kalma, deprem, sel, tsunami gibi doğal afetler, uçak, araba, gemi, tren kazaları bu tür travmalara örnek olarak verilebilir.

Büyük travma nedir?

Tecavüz, istismar, taciz gibi olaylar cinsel travmalar olarak bu travmatik yaşantıların içine dahil olur. Travmatik olaylarda kişi iç benlik uyumu ile dış çevre arasındaki dengeyi kaybeder. Yoğun heyecan ve korku yaşatan cinsel travmalar, kişinin hayatı üzerindeki kontrolünü kaybetmesine yol açabilir.

Ağır travma nedir?

Travmatik anılar unutulabilir

Ruh dünyamız için çok ağır gelen travmatik olaylar bilincin dışına itilip, bastırılarak unutulabilir. Örneğin, çocukluğunda cinsel tacize uğrayan kişilerin yaklaşık üçte biri bu anıları bir dönem hiç hatırlamaz hale gelir. Bu unutma zihnimizi bir dönem acıdan uzak tutar.

Cinsel travma nedir?

Travma oldukça yaygın bir olgudur ve hemen herkes hayatının herhangi bir döneminde travmatik deneyim yaşar. Ancak travma semptomları, her zaman travmatik yaşantı sonrasında ortaya çıkmayarak, yıllarca gizli kalabilir ve bu nedenle hemen fark edilemeyebilir.

Travma unutulur mu?

İnsan hayatında sıkıntı ve üzüntü yaratan pek çok olay olur, ancak bunların tümü ruhsal travma ortaya çıkarmaz. Savaşlar, patlamalar, doğal afetler (deprem, sel, yangın gibi), işkence, tecavüz, kazalar, şiddet olayları ruhsal travmaya neden olabilir.