villa kayı malhun

Malhun Sultan kimdir?

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey'in eşi ve ikinci padişah Orhan Gazi'in annesidir. Şeyh Edebali'nin kızı Râbi'a Bâlâ Hâtun ile karıştırılan Malhun Hâtun'un babası Anadolu Selçuklu Veziri Ömer Abdülaziz Bey'dir. Vakfıyesinde adı Malhun binti Ömer Bey olarak gösterilmiştir.

Bala Hatun kimin kızı?

Rabia Bala Hatun Osmanlı Devleti'nin kuruluş yıllarında yaşamış bir İslam ilahiyatçısı olan Şeyh Edebali'nin kızı ve Şehzade Alâaddin'in annesiydi.

Bala ne anlama gelir?

Balâ kelimesi Türkçe'de 'yüksek' anlamına gelir. Farsça bālā veya vālā بالا z 'yüksek' sözcüğünden alıntıdır.

Bala Hatun'un oğlunun adı nedir?

Alâeddin Bey'in çocukluk ve gençlik yıllarına değin bilinenler azdır. Diğer şehzadeler gibi iyi bir eğitim aldığı bilinir. Kimi kroniklere göre dedesi Şeyh Edebali ve annesi Bala Hatun ile birlikte Bilecik'te vakit geçirmiş ve şehrin korunması ile görevlendirilmişti.

Malhun Hatun nereye defnedildi?

Şeyh Edebali Zaviyesinin en doğusunda yer alan ve zemini daha aşağıda kalan Mal Hatun Türbesi kare planda moloz taştan beden duvarlarına sahip kubbe ile örtülüdür.

Malhun Hatun kimin eşidir?

Bazı eserlerde Şeyh Edebali'nin kızı olarak gösterilen Malhun Hatun aslında Anadolu Selçuklu veziri olan Ömer Abdülaziz Bey'dir. Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey'in eşi ve ikinci padişah Orhan Gazi'in annesidir.