Kebapçı nasıl yazılır?
Doğrudan doğruya ateşte veya kap içinde susuz olarak pişirilmiş et, kızartma, çevirme veya kavurma yoluyla hazırlanan her türlü yiyecek anlamına gelir. Bu kelime genellikle kebab şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kebap şeklinde olmalıdır.
Başıboşluk nasıl yazılır?
Çünkü iki farklı kelimenin bir araya gelerek oluşturması kelimenin bitişik mi yoksa ayrı mı yazılacağı sorusunu ortaya çıkarır. Ancak başı boş şeklinde olan yazım şekli yanlıştır. Başıboş birleşik kelimedir ve birleşik olarak yazılır. İki kelime arasında boşluk kullanılmaz.
Hoşgeldine ne yazılır?
Türk Dil Kurumu'na göre anlamı 'gelen kişiye söylenen selamlama sözü' anlamında kullanılan bu söz ayrı şekilde yazılıyor. 'Hoş geldin' veya 'hoş geldiniz' sözlerinin doğru kullanımı ayrı şekilde yazılışı oluyor. Buna göre bu kelimenin birleşik şekilde kullanımı yanlış yazım yani yazım hatası oluyor.
Vişneçürüğü nasıl yazılır?
Renk adları: baklaçiçeği, balköpüğü, camgöbeği, devetüyü, fildişi, gülkurusu, kavuniçi, narçiçeği, ördekbaşı, ördekgagası, tavşanağzı, tavşankanı, turnagözü, vapurdumanı, vişneçürüğü, yavruağzı vb.
Espri nasıl yazılır?
TDK'ya göre espri nasıl yazılır? Türk Dil Kurumu internet adresine göre bu kelime 'espri' olarak yazılır.
Peşi sıra nasıl yazılır?
8. Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb.
Tavuk göğsü nasıl yazılır?
e. Yiyecek adları: hanımgöbeği (tatlı), kadınbudu (köfte), kedidili (bisküvi), dilberdudağı (tatlı), tavukgöğsü (tatlı), vezirparmağı (tatlı), bülbülyuvası (tatlı), kuşlokumu (kurabiye), alinazik (kebap) vb.
Her gün bitişik mi ayrı mı?
HER GÜN NASIL YAZILIR? TDK'nın sözlüğünde yer alan ifadelere göre bu kelime ayrı şekilde yazılır.
Yüz yıl nasıl yazılır?
Romen rakamları tarihî olaylarda, yüzyıllarda, hükümdar adlarında, tarihlerde ayların yazılışında, kitap ve dergi ciltlerinde, kitapların asıl bölümlerinden önceki sayfaların numaralandırılmasında, maddelerin sıralandırılmasında kullanılır: II. Dünya Savaşı; XX. yüzyıl; III. Selim, XIV. Louis, II.
Herkes bir nasıl yazılır?
Kelime; herkez değil herkes şeklinde yazılmalıdır.
Tıraş mı yoksa traş mı?
Tıraş kelimesinin hem tıraş hem de traş şeklinde yazımı ile karşılaşıyoruz. Ancak bu kelimenin iki farklı şekilde yazılabileceği anlamına gelmemektedir. Tıraş kelimesinin TDK'ya göre doğru yazımı 'tıraş' şeklindedir.
Poğaça mı poğaça mı?
poğaçadır. poğaça yazılır, günlük kullanımda a sesi çoğunlukla yutulur. bu nedenle poğ'ça olarak okunur. aynen 'ne haber' tümcesinin n'aber olarak okunması gibi.
Maydanoz nasıl yazılır?
'Maydanoz mu?' yoksa 'Maydonoz mu?' Nasıl Yazılır? işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Maydonoz şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Maydanoz şeklinde olmalıdır.
Egzoz doÄŸru mu?
Pek çok vatandaş imla kuralları arasında bu soruyu merak ediyor. EGZOZ DOĞRU YAZIMI TDK sitesinde sözlükten arama yapıldığında kelimenin, egzoz şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazı kişilerce kullanılan 'ekzoz' 'egzos' türevleri gibi yazımlar ise imla hatasıdır.
Süper mi süper mi?
Bu kelime genellikle Super şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Süper şeklinde olmalıdır.
Git gide bir nasıl yazılır?
TDK'ya göre git gide nasıl yazılır? TDK'da eki olan kelimelerin birleşik yazıldığının ibaresi var. Ancak git gide bu kurala uymayan kelimelerdendir ve TDK'ya göre git gide birleşik yazılır.
Çünkü mü yoksa Çünki mi?
işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Çünki şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Çünkü şeklinde olmalıdır.
Kahvaltısı nasıl yazılır?
işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Kavaltı şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Kahvaltı şeklinde olmalıdır.
Kahvealtı nasıl yazılır?
Birleşme sırasında ses olayı görülen birleşik kelimeler bitişik yazılır: cuma ertesi > cumartesi, kahve altı > kahvaltı, kayın ata > kaynata, sütlü aş > sütlaç, ne için > niçin, emir etmek > emretmek, sabır etmek > sabretmek, kayıp olmak > kaybolmak, (hiss > his) his etmek > hissetmek.
Mosmor nasıl yazılır?
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Ayrıkotu nasıl yazılır?
b. Bitki türlerinden birinin adıyla kurulanlar: ayrık otu, beşparmak otu, çörek otu, eğrelti otu, güzelavrat otu, kelebek otu, ökse otu, pisipisi otu, taşkıran otu, yüksük otu; acı ot, sütlü ot vb.
Ayak üstü nasıl yazılır?
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Kuzu kulağı nasıl yazılır?
Karabuğdaygillerden, nemli yerlerde yetişen, yaprakları salata olarak kullanılan, çiçekleri iki evcikli ve kırmızımtırak bir bitki, ekşikulak anlamına gelir. Bu kelime genellikle kuzu kulağı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kuzukulağı şeklinde olmalıdır.
Deniz yılanı nasıl yazılır?
deniz yılanı, ok yılanı, su yılanı; Ankara keçisi, dağ keçisi, yaban keçisi; fındık faresi, tarla faresi; dağ sıçanı, tarla sıçanı; Beç tavuğu, dağ tavuğu; ada tavşanı, yaban tavşanı; kaya örümceği, şeytan örümceği; bal arısı, yaprak arısı; Pekin ördeği, deniz ördeği; Ankara kedisi, bozkır kedisi; Afrika domuzu, yer ...