yıkılan binada müteahhitin sorumluluğu

Müteahhit tapuyu vermezse ne yapmalı?

Eğer müteahhit, iyi niyet göstererek alıcıya olan yükümlüğünü karşılama yoluna gitmez ve bedelini almış olduğu tapuyu alıcının üzerine geçirmezse uzman bir gayrimenkul avukatı ile yasal süreç başlatmak gerekecektir.

Müteahhit bir evden kaç yıl sorumludur?

Türk Borçlar Kanunu madde 478; müteahhidin gizli ayıptan sorumluluğunu inşaatın tesliminden itibaren 5 yıl ile sınırlamıştır. Ancak ayıbın ortaya çıkmasında müteahhidin ağır kusuru bulunmakta ise bu süre teslim tarihinden itibaren 20 yıldır.

Ev Tapusu çalınırsa ne olur?

Küçük bir meblağ karşılığında kaybolan ya da çalınan tapu senedinin yenisi çıkarılabilir. Tapu senedinin tekrar çıkarılabilmesi için gayrimenkulün bulunduğu yerdeki tapu müdürlüğüne başvurmak şart değildir ve bu işlem için herhangi bir tapu müdürlüğüne başvurulabilir. Bunun dışında farklı bir işleme ihtiyaç duyulmaz.

Müteahhit yüzde kaç alır?

Kat karşılığı sözleşmelerde iki taraf için de genel olarak kabul görülen oran %50-%50 şeklindedir. Arsaya yapılacak olan daire sayısı bu açıdan önem arz eder. Mesela arsaya 4 katlı ve her katında 2 daire olan bir bina yapılacaksa arsa sahibine 4 daire, müteahhide 4 daire düşer.

Müteahhit kaç TL alır?

Herkes müteahhitlik yapabilir mi?

Müteahhit olmak için üniversite mezuniyet şartı aranmamaktadır. 18 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü'ne başvurup, 'Yeterlilik Belgesi' alarak müteahhit olabilmektedir.

Müteahhit evi yapmıyor ne yapmalı?

Yaptığınız sözleşmeye müteahhit tarafından uyulmadığını, binayı eksik veya hiç yapmadığını tespit ettiğinizde ilk olarak yapmanı gereken ihtarname göndermek olmalıdır. Noter aracılığıyla sözleşmede yar alan ve yerine getirilmeyen müteahhit yükümlülüklerini tespit ederek müteahhite ihtar gönderebilirsiniz.

300 bin liralık dairenin tapu masrafı ne kadar?

Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı %2 oranındadır. Hem alıcıdan hem satıcıdan %2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden %4 oranında alınır. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki taraf da 2.000 TL harç ödemelidir.

Kardeş kardeşe ev satılır mı?

Kardeşler arasında bir şekilde anlaşma sağlanamıyorsa, konutun satışına gidilir. Konutun satışa çıkması için, kardeşlerin tamamının onayının olması gerekir. Hissedarlardan birinin ya da birkaçının 65 yaş ve üzeri olması durumunda ise, akli denge durumuna bakarak, rapor alınması şarttır.

Babamın üzerindeki evi kendi üzerime nasıl alırım?

Mirasçılar veya mirasçı, onlara miras kalmış olan evin tapusunu almak adına başta veraset ilamı olmak üzere gerekli olan tüm belgeler ile tapu müdürlüğüne müracaat etmelidir. Miras olarak alınacak olan tapu için öncelik olarak taraflara ya da varsa temsilcilere ait olan kimlik belgeleri gerekiyor.

Müteahhit yaptığı evden kaç yıl sorumludur?

Müteahhitlerin konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallarda taşınmazın teslim tarihinden itibaren beş yıl boyunca ayıplı maldan dolayı sorumlulukları vardır.

Müteahhit yuzde kac alir?

Ayrıca müteahhitlerin sorumluluğu, inşaatın arsa sahibine teslimden itibaren 5 yıl, eğer ağır bir kusur varsa 20 yıllık süre için geçerlidir. Dolayısıyla arsa sahipleri, bu sürelerin geçmesiyle birlikte müteahhitlerden herhangi bir hak talep edemeyeceklerdir.

Müteahhit kaç sene sorumludur?

Değişen yönetmeliğe göre müteahhitler başlamadıkları veya yeni başladıkları projelerden ev satamayacak. Kat malikleriyle anlaşan müteahhit 1 yıl içinde projeye başlamak zorunda.

Müteahhit ev satar mı?

Daha uygun şartlarda ödeme imkânı ile sıfır daire sahibi olmak açısından bitmemiş projeden ev almak tercih edilmektedir. Ancak bu kararı vermeden önce dikkatli olmak ve inşaat firması, müteahhit hakkında araştırma yapmak gerekmektedir. Aksi halde maddi manevi zarara uğramak kaçınılmaz olacaktır.

Bitmemiş ev alınır mı?

Beşli Çete, yakın zaman Türk siyasi tarihinde; Cengiz Holding, Limak Holding, Kalyon Grup, Kolin Holding ve Makyol Grubu'nu kapsayan; muhalefet tarafından yolsuzluk ile suçlanan şirketlere dair bir siyasi terimdir. Dünyada en çok ihale alan şirketlerin arasına girmişlerdir.

5 büyük müteahhit kim?

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında ki kanun gereği, müteahhittin yaptığı binanın teslim tarihinden itibaren 5 yıl boyunca ayıplı maldan dolayı sorumlulukları vardır.

Sıfır daireler kaç yıl garantili?

Yeni bir ev satın alırken o evin mutlaka tapu kaydını ve imar durumunu ayrıntılarıyla inceleyin. Alacağınız evin tapu kaydında ipotek varsa ve bu durumu bilerek taşınmazı alırsanız, tapu devri sonrasında bu yükümlülük size kalır. Ve maalesef satın aldığınız evi kaybetme tehlikesiyle ile karşılaşabilirsiniz.

Sıfır konut alırken nelere dikkat edilmeli?

-Tapu: Tapu Sicil Müdürlüğü'nden tapu kayıtlarını inceleyip tapunun üzerinde ipotek, haciz, vergi borcu veya şerh olup olmadığını mutlaka öğrenin. -Deprem Dayanıklılığı: Deprem Dayanıklılık Belgesi, Türkiye'de aktif deprem fay hatları gereği önlem alınması gereken en önemli belgedir.

Müteahhitten ev alırken nelere dikkat etmeli?

1-Yüzde 25 peşinat şartı

Konut kredisi kullanmak için satın alacağınız evin tutarının en az %25'ini peşin olarak vermeniz gerekiyor. Yani 150.000 TL tutarında bir ev satın alacaksanız en az 40.000 TL peşinat vermeniz gerekir. Bu peşinat şartı evin ekspertiz raporuna göre daha düşük de daha yüksek de olabilir.

Yeni binada müteahhit sorumluluğu kaç yıl?

Hukuken böyle bir hakkı bulunmamaktadır. Kombi de demirbaş olarak görülen eşyalar arasında bulunmaktadır. Hukuken kombinin sahibi eski ev sahibi değildir. Ancak satış sözleşmesinde kombiyi alacağına dair bir madde varsa eski ev sahibi kombiyi alabilir.

Ev alırken ne kadar peşinat verilmeli?

Son gelen verilere göre; 2022 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 10,2 oranında artan Konut Fiyat Endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 127,0, reel olarak ise yüzde 34,9 oranında arttı.