zayıf kat ve yumuşak kat arasındaki fark

Göreli kat ötelemesi ne demek?

Goreli oteleme, bir kolon yada perde elemaninin(dusey eleman) bir ust yada bir alt kattaki perde yada kolona gore yer degistirmesi anlamina gelir. Mesela zemin kattaki bir kolon tepe noktasi 1cm deplasman yapmissa, ayni kolon bir ust katta 2cm deplasman yapmissa, bu kolonun goreli otelemesi 2-1=1cm'dir.

Göreli kat Otelemesi nasıl önlenir?

Eğer projelendirdiğimiz yapının en dış köşelerine her iki yönde uzun kolon yada perdeler koyarsak baştan göreli öteleme sorununu kaldırmış oluruz.Uzun kolonlar yada perdeler ne kadar çok merkeze (rijitlik merkezi) yakın olursa deplasman göreceli olarak o derece fazla olur.Yani uzun kolon ve perdeler mümkün mertebe dış ...

Azaltılmış göreli kat ötelemesi nedir?

(X) deprem doğrultusunda herhangi bir kolon veya perde için, ardışık iki kat arasındaki yerdeğiştirme farkını ifade eden azaltılmış göreli kat ötelemesi, ∆i(X) , Denk.(4.32) ile otomatik elde edilir.

Kat ötelemesi nedir?

B1 - Komşu Katlar Arası Dayanm Düzensizliği (Zayıf Kat), bir kattaki etkili kesme alanının, bir üst katla kıyaslandığında, yönetmelikte belirtilen değerden az olması durumunda ortaya çıkar. Kesme alanındaki değişkenler perde, kolon ve duvarlardır(nci).

Göreli kat ötelemesi nasıl önlenir?

B3 – TAŞIYICI SiSTEMİN DÜŞEY ELEMANLARININ SÜREKSİZLİĞİ

TBDY-2018 'de, taşıyıcı sistemin düşey elemanlarının (kolon veya perdelerin) bazı katlarda kaldırılarak kirişlerin veya guseli kolonların üstüne veya ucuna oturtulması ya da üst kattaki perdelerin altta kolonlara oturtulması durumu olarak tanımlanmıştır.

B1 düzensizliği ne demek?

Birbirine dik iki deprem doğrultusunun herhangi biri için, herhangi bir katta en büyük göreli kat ötelemesinin o katta aynı doğrultudaki ortalama göreli ötelemeye oranını ifade eden Burulma Düzensizliği Katsayısı ηbi 'nin 1.2'den büyük olması durumudur.

B3 düzensizliği ne demek?

B2 dediģimiz düzensizlik, katlar arası rijitlik duzensizliğini ifade eder. Herhangi bir kattaki ortalama öteleme(göreli) bir alt yada bir üst kattan çok fazla ise bu duzensizligin oldugu kanaatine varılır.Zaten rijitlik düzensizligi dedigimizde ilk akla gelen öteleme sorunudur.

A1 düzensizliği nedir?

A1) Burulma Düzensizliği, • A2) Döşeme Süreksizlik Düzensizliği, • A3) Planda Çıkıntı Düzensizliği.

B2 türü düzensizlik nedir?

Programda A2-A3 düzensizliği kontrolü ise rijit diyafram davranışının zayıf olduğu düşünülen döşeme şeritinde(kesitinde), analiz sonrasında depremden oluşan kesme kuvetlerinin o kesitte oluştuduğu momentin tahkik edilmesinden ibarettir.

A1 A2 A3 düzensizliği nedir?

Bina kat planlarında çıkıntı yapan kısımların birbirine dik iki doğrultudaki boyutlarının her ikisinin de, binanın o katının aynı doğrultulardaki toplam plan boyutlarının %20'sinden daha büyük olması durumu A3 – Planda Çıkıntılar Bulunması düzensizliği olarak adlandırılmaktadır.

A2 ve A3 düzensizliği nedir?

TBDY (2018)'de A2 – Döşeme Süreksizliği düzensizliği olarak tanımlanan döşemelerde merdiven ve asansör boşlukları dâhil boşluk alanları toplamının kat brüt alanına oranının 1/3'den fazla olması olarak açıklanmıştır.