zemin sıvılaşması için alınacak önlemler

Zemin iyileştirme nasıl yapılır?

Enjeksiyon, taş kolonlar, mini kazıların kullanımı, forekazıların uygulanması, Jet- Grouting gibi yöntemler zemin güçlendirme yöntemleri arasında yer alır.

Fore kazık mı jet grout mı?

Jet grout özellikle yeraltı su seviyesinin yüksek olduğu yerlerde çok hızlı ve ekonomik olarak uygulanabilir. Bu tür gevşek zeminlerde fore kazık yapmak istediğimizde zeminde zemin muhtemelen göçecektir. Bu durumda muhafaza borulu (kılıflı) fore kazık yapmak gerekecektir. Bu ise hem işi yavaşlatacaktır.

Jet grout sistemi nedir?

Jet - grout yüksek basınç altında çimento su karışımının zemine enjeksiyonu ile kolon oluşturulurak yapılan bir konsolidasyon tekniğidir. İnce taneli ya da yoğun zeminlere, yerinde enjekte edilen çimentoyu direkt olarak karıştırılarak, homojen ve sürekli bir konsolidasyon sağlanır.

TaÅŸ Kolon nedir?

Taş kolonlar, zeminde konsolidasyonu, şev stabilitesini ve taşıma kapasitesini arttırılması, sıvılaşma, oturma gibi zemin problemlerinin çözümünde kullanılan bir zemin iyileştirme yöntemidir.

Fore kazık güvenli mi?

Fore kazık sistemi sayesinde bina daha sağlam bir zemine oturtulmuş olur. Yapının yükleri bu sağlam zemin sayesinde taşınır hale gelir. Tüm bunlarla birlikte araçlara bina altında park yerinin açılması sağlanır. Ayrıca ilave bir park yerine ihtiyaç duyulmaz.

Grout neden yapılır?

Ana maddesi çimento ve su olan jet grout yönteminde, belirli çaplarda ve boylarda kolon oluşturularak zemin iyileştirmesi sağlanır. Bu yöntem ,yüksek basınçlı özel jet pompaları ve delici makine ekipmanlarıyla yapılır.

Fore kazık depreme dayanıklı mı?

Fore kazıklar, binayı zemine bağladığı için, deprem nedeniyle özellikle dar ama yüksek binaların komple devrilmesini engeller. Fore kazıklar eğimli arazide bulunan binalar için oluşacak heyelanı durdurucu etki yaratır. Fore kazıklar eğimli arazide bulunan binaların zamanla aşağı doğru kaymasını engeller.

Fore Kazık nedir nasıl yapılır?

Fore kazık nedir? : Fore kazık ; Zeminin ;belirli çap ve derinlikte dairesel kesitli delgi yapılarak, açılan kuyuya demir donatı yerleştirilip beton dökülmesine denir. Silindirik , sütun şekline benzeyen düşey zemin elemanlarına fore kazık veya yerinde dökme betonarme kazık denir.

TaÅŸ kolon nedir?

Sıvılaşma, deprem gibi dinamik yüklemeler altında, gevşek daneli zeminlerde (kumlu-siltli zeminler) görülen bir olaydır. Sıvılaşma kumlu zeminlerde görülen, yer altı suyunun da var olduğu yapılardan görülen ve depremle birlikte ortaya çıkan bir durum.

Sıvılaşma hangi zeminlerde olur?

Sıvılaşma, zeminin mukavemeti ve sertliğinin deprem titreşimleri ya da diğer hızlı yüklenme ile azaldığı durumda oluşan bir olgudur. Sıvılaşma ve onunla ilişkili olgular çeşitli tarihlerde tüm dünyada meydana gelmiş depremlerde ortaya çıkan çok büyük hasarın nedeni olmaktadır.

Sıvılaşma nasıl olur?

Sıvılaşmayı ilk defa 1936 yılında, Casagrande kritik boşluk oranı ile açıklamıştır. Casagrande çalışmasında; Herhangi bir kum yatağının boşluk oranı, kritik boşluk oranından büyük ise, deprem sırasında hacmi azalır.

Kritik boşluk oranı nedir?

Zeminler Neden Sıkıştırılır? Kompaksiyon sonucunda; Yapıya hasar verebilecek farklı oturma miktarları azaltılabilir. Zemin mukavemeti artar, şev stabilitesi iyileştirilebilir. (Zemin iyileştirmesi)

Zeminler neden sıkıştırılır?

Dispersif (dağılgan) killer, su ile temas ettiğinde ciddi şekilde erozyona uğrayan ve boşluk suyundaki çözünmüş sodyum iyonu yüzdesi yüksek olan zeminlerdir. Bu tür zeminlerde kolloidal kil mineralleri, durgun su içinde dahi dağılma ve ayrışmaya uğrayarak süspansiyon oluşturur.

Sıvılaşma riski nedir?

Dispersif zemin nedir?

Islak zeminler kaygan olur. Bu yüzden kayabilir ve başımızı yere çarpabiliriz. Elektrikli kablo ve prizlere kesinlikle dokunmamalıyız. Eğer elektrikli aletleri fişe takmak istiyorsak mutlaka büyüklerimizden yardım almanız gerekmektedir.

Suya sürekli maruz kalan ve su ile hem hal olan seramik kaplı alanlar ıslak zemin veya ıslak hacim olarak adlandırılır. Evimizde bulunan ıslak zeminler tuvalet (WC), banyo, mutfak, lavabolarının olduğu alan, balkon, teras, kış bahçesi, sauna, havuz çevresi, ıslak zemin alanlarıdır.

Islak zeminler neden tehlikelidir?

Tanım 2 : Zayıf zeminler, yol üst yapısını ve yol yapılarını (dolgu, yarma, köprü, viyadük, tünel vb.) işletme süresince problem çıkarmadan emniyetli ve ekonomik bir şekilde taşıyamayan zeminlerdir.